BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.439,78
HABER /  GÜNCEL

İşte Yıldırım karayollarındaki hedefi

Bakan Yıldırım, karayollarıyla ilgili kanun tasarısı üzerinde konuştu. İşte Yıldırım'ın karayollarındaki hedefi;

Abone ol

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, karayolu taşımacılığının yüzde 99'unun kayıt altına girdiğini belirterek, ''Geçen yıl 4 milyon ticari tonaj bakımından denetime tabi tutulmuştur. Bu yıl hedef 5,5 milyon aracın denetlenmesidir'' dedi.

Bakan Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda, ''Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı''nın tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtladı.

Yıldırım, 50 yıldan fazla bir sürede gelişi güzel büyüyen karayolu taşımacılığı sektörünün disiplin altına alınmasının kolay bir iş olmadığını vurgulayarak, ''Bu anlamda çok ciddi çalışmalar yapılmıştır. Başlangıçta sektörde direnç görülse de daha sonra bunun sektörün sağlıklı gelişmesi ve rekabet gücünün artmasına çok olumlu katkı sağladığı bizzat sektörde faaliyet gösterenler tarafından görülerek, bakanlığımızdan denetimlerin daha fazla artırılması talebinde bulunulmuştur'' diye konuştu.

''Bugün karayolu taşımacılığımızın yüzde 99'u kayıt altına girmiştir'' diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

''Geçen yıl 4 milyon ticari araç tonaj bakımından denetime tabi tutulmuştur. Bu yıl hedef 5,5 milyon aracın denetlenmesidir. Belge ve tonaj denetimini buna dahildir. Bugüne kadar yılın ilk 5 ayında 3 milyon ticari taşıt denetimden geçirilmiştir. İstasyonlarımız 24 saat 7 gün esasına göre çalışmaktadır. Bu yıl sonuna kadar istasyon sayısını da 20'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece denetimlerde daha etkin bir uygulama gerçekleşmiş olacaktır. Geçtiğimiz aylarda yaptığımız bir düzenlemeyle jandarma ve emniyetin yanı sıra karayolu personelinin de denetlene yapmasına imkan veren bir yasa değişikliği gerçekleştirilmiş ve bu da uygulamada gerekli faydayı sağladığı görülmüştür.''

Tokat çevre yolunun yapımında yüklenici firmadan kaynaklanan sorunlar yaşandığını anlatan Yıldırım, bu yılın sonunda yolu sathi seviyesinde açmayı planladıklarını söyledi.

Edirne-Keşan bölünmüş yolunun yapımında bu yıl eksikleri tamamlayacaklarını ifade eden Yıldırım, Adana-Karataş yolunda ise kamulaştırmadan yaşanan sorunların giderilmeye çalışıldığını kaydetti.

Ankara-İzmir Otoyolunun Afyonkarahisar'dan mı yoksa Kütahya'dan mı geçeceğine ilişkin sorulara muhatap olduklarını belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

''İki il arasında bir rekabet yaşanmaktadır. otoyollar iki nokta arasını en kısa mesafede kat eden, arazi kullanım şartlarının en uygun olduğu güzergahlarından geçen yollardır. Bir otoyolun şehir merkezinden geçmesini istemek o şehre yapılacak olan bir iyilik değil, kötülüktür. En uygun güzergah çalışmalar sonrasında ortaya çıkacak. İster Kütahya'ya yakın, ister Afyon'a yakın geçsin bu otoyolun mutlaka bu şehirlerimize bağlantısı yapılmış olacaktır. Böylece bölgedeki illerimiz bu otoyollardan azami oranda istifade etmiş olacaktır.''