BIST 9.625
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.496,86
HABER /  GÜNCEL

İşte yeni HSYK düzenlemesinin ayrıntıları!

AKP Bartın Milletvekili Tunç'un hazırladığı ve içinde HSYK ile ilgili düzenlemenin de yer aldığı yasa teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Abone ol

AKP Bartın Milletvekili Tunç'un hazırladığı ve içinde HSYK ile ilgili düzenlemenin de yer aldığı yasa teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Torba yasanın ayrıntıları, yargının Adalet Bakanı aracılığıyla doğrudan hükümete bağlanmasını getiriyor.

1. Yargıtay Başkanlığı için 4 yıl olan kıdem süresi 8 yıla Yargıtay Başsavcılığı için 3 yıl olan kıdem süresi 6 yıla çıkarılıyor. Yani 2010 Anayasa Referandumu öncesi Yargıtay'a seçilen üyeler Yargıtay Başkanı ya da Başsavcısı olabilecek.

2. Bundan sonra yurt dışına master/doktoraya gönderilecek hakim ve savcıları HSYK değil, Adalet Bakanlığı seçecek.

3. Uluslararası mahkemelerde ya da yabancı kuruluşlarda görev yapacak hakim ve savcıları da HSYK değil Adalet Bakanlığı seçecek.

4. Hakim/Savcıların meslek içi eğitimleri HSYK'dan alınıp Adalet Akademisi'ne veriliyor.

5. Adalet Akademisi Genel Sekreterliği kadrosu kaldırılıyor.

6. Adalet Akademisi Başkanlığına aday gösterme yetkisi Akademi Yönetim Kurulundan alınıp Adalet Bakanına veriliyor.

7. Adalet Akademisi Genel Kurulu'na Bakan tarafından seçilen üye sayısı 0'dan 6'ya çıkarılıyor.Yargıtay ve Danıştay'ın 7 üyesi, 3'e düşüyor.

8. HSYK Başkanvekilliği kadrosu da iptal ediliyor.

9. HSYK üyeleriyle ilgili soruşturma yapma ve soruşturmayı karara bağlama yetkisi ADALET BAKANINA veriliyor.

Bakanın, HSYK'daki soruşturmaların görüşüldüğü toplantılara katılma yasağı kalkıyor.

10. 7'şer üyeden oluşan HSYK daireleri 5-5-11 üye şeklinde değiştiriliyor. İlk 2 daire önemli daireler. İstenmeyen üyeler 3. daireye...

11. Daire üyelerini, HSYK Genel Kurul seçimle belirlerken. Şimdi hangi üyenin hangi dairede çalışacağına BAKAN KARAR VERECEK.

12. HSYK Daire Başkanlarını, daireler kendi içinde seçerken şimdi Bakanın seçtiği 2 adaydan birini daire değil genel kurul seçecek

13. Daire başkanlığında üyelerin çoğunluğunun oyunu alma şartı değil, katılanların oyunun çoğunun oyunu almak yeterli olacak.

14. HSYK önceden hakim ve savcıların kanuna aykırı davranışlarını soruştururken şimdi YÖNETMELİĞE aykırı davranışlarını da soruşturacak.

15. HSYK Genel Sekreter Yardımcıları, Genel Sekreterin yaptığı iş bölümüne göre çalışırken artık Bakanın yaptığı iş bölümüne göre çalışacak.

HSYK Genel Sekreteri'nin seçiminin yapıldığı toplantıya Adalet Bakanı'nın katılması yasağı kaldırılıyor.

16. HSYK Tetkik Hakimlerini, HSYK Genel Kurulu atarken şimdi tetkik hakimleri Bakanın aday gösterdiği kişiler arasından seçilecek.

17. HSYK'nın normal idari personeli Başkanvekili tarafından atanırken(Başkenvekili seçimle gelen üyeydi), artık Bakan tarafından atanacak.

18. HSYK Teftiş Kurulu, HSYK 3. Daire Başkanının gözetiminde çalışırken artık Adalet Bakanının gözetiminde çalışacak.

19. HSYK Teftiş Kurulu Başkanını seçme yetkisi HSYK Genel Kurulundan alınıp Adalet Bakanına veriliyor.

20. HSYK Teftiş Kurulu Başkanına önceden HSYK 3. Daire Başkanı görev verebilirken, şimdi Adalet Bakanı görev verecek.

21. HSYK seçimlerine giren adaylar, önceden seçime aday olan kişilerin her birine oy verebilirken şimdi yalnızca bir oy verebilecekler.

22. Eskiden HSYK çalışma programını Genel Kurul sene başında belirlerken artık Bakan kendi başına belirleyecek.

23. HSYK Genel Kurulunun toplantı yeter sayısı 15'ten 17'ye çıkarılıyor. Gündem değişikliği yapma yetkisi de Başkana veriliyor.

24. HSYK dairelerinden birinin aldığı karara karşı Genel Kurula gitme imkanı ortadan kalkıyor. Karar itirazlarına diğer daireler bakacak.

25. HSYK üyelerinin soruşturmalarını, HSYK Genel Kurulu yapmaktayken artık Adalet Bakanı yapacak.

26. HSYK'ya üyeler hakkında gelen şikayetlerin işleme konulması Genel Kurulun onayına bağlıyken artık Bakan tek başına karar verecek.

27. Açılacak soruşturmayı yapacak üyeleri HSYK üyeleri seçimle(gizli oyla) belirlerken, artık Başkan keyfine göre kendi seçecek.

28. HSYK üyeleriyle ilgili soruşturmanın sonucuna HSYK üyelerinin tamamı heyet şeklinde karar verirken artık Bakan tek başına karar verecek.

29. Bakan tarafından üyelere verilen disiplin cezalarına ilişkin itiraz da yine Bakana yapılacak.

30. HSYK'nın yönetmelik çıkarma yetkisi HSYK Genel Kurulundan alınıp, Adalet Bakanına veriliyor.

31. Kanunun yürürlüğe girmesiyle HSYK'daki üyeler hariç tüm personelin görevi sona eriyor.

32. HSYKdaki mevcut müfettişler, tetkik hakimleri, teftiş kurulu başkanı ve başkanvekilleri ile HSYK Genel Sekreterinin görevi bitiyor.

33. Mevcut HSYK Daire Başkanlarının, başkanlıkları düşüyor. HSYK'daki idari personel görevden alınıyor.

34. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren HSYK'nın geçmişte çıkardığı tüm yönetmelik ve genelgeler hükümsüz hale geliyor.

35. Anayasa Mahkemesine üyesi seçilmek için gereken yüksek yargı kıdem süresi 6 yıla çıkarılıyor.