BIST 9.084
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.326,56
HABER /  GÜNCEL

İşte vekaleten kurban fiyatları

Kurban Bayramı'nda vekaletle kurban kesecekler için dernekler yeni yöntemler geliştirildi...

Abone ol

Kurban Bayramı'nda vekaletle kurban kesecek dernek ve vakıflardan bazıları yapılacak kesimlerin video görüntülerini bağışçılara gönderecek, bazıları da kısa mesajla kesimin yapıldığını bildirecek.

Vekaleten kurbanların kesileceği yerler belirlenirken özellikle Arakan ve Somali gibi kriz bölgeleri dikkate alınıyor ve bağış yapmak isteyen vatandaşlara da kesim yerleriyle ilgili çeşitli alternatifler sunuluyor. Vekaleten kurban bedelleri, kesim yapılacak bölgelere göre 215 lira ile 600 lira arasında değişirken, bazı dernekler tek fiyat uygulaması yapıyor.

Bağışçılara kurban kesiminin ardından bazı dernekler kısa mesajla bildirimde bulunacak, bazıları da çektikleri video görüntülerini bağışçıların adresi gönderecek.

TÜRKİYE DİYANET VAKFI

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) internet sitesindeki bilgiye göre, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın öncülüğünde yapılan ''Vekalet Yoluyla Kurban Organizasyonu'' çerçevesinde kurban bedelleri yurt içi ve yurt dışı olarak 2 gruba ayrıldı. Buna göre yurt içinde kurban bedeli 550 lira, yurt dışı kurban bedeli ise 380 lira olarak belirlendi.

TDV tarafından oluşturulacak komiteler nezaretinde dini esaslara uygun olarak kesilecek kurbanlardan elde edilecek etler, yurt içi ve yurt dışında ihtiyaç sahibi yoksullara ulaştırılacak. Kurban kesimlerinin hemen sonrasında bağışçılara kısa mesajla bildirim yapılacak, bayramın sona ermesi ile de tüm bağışçıların adreslerine birer mektup gönderilecek ve kurbanlarının nerede kesildiği hakkında bilgilendirme yapılacak.

TÜRK KIZILAYI

Türk Kızılayı'nın vekaletle kurban bedeli 675 lira olarak belirlendi. Seçimlerini veterinerlerin yaptığı kurbanların, kesim duası ve vekalet verme işlemleri de din görevlilerince yapılacak. Noter gözetiminde Et ve Balık Kurumu tesislerinde gerçekleştirilecek kesimlerde elde edilecek etler kıyma ve kuşbaşı konservesi halinde Türkiye'nin dört bir tarafındaki Kızılay şubelerine dağıtılacak.

Kesimlerin video kaydı yapılacak ve kayıtlar CD halinde teşekkür belgesi ve bir kutu konserve ile vekalet verenlerin adresine gönderilecek.

TÜRK HAVA KURUMU

Türk Hava Kurumu (THK), kurban bedelini yurt içinde 650 lira, yurt dışında yaşayanlar için de 365 dolar veya 285 avro olarak belirledi. Bu sene kurban kesimiyle ilgili Et ve Balık Kurumu ile anlaşan THK, kesimleri Et ve Balık Kurumu kombinalarında noter huzurunda gerçekleştirecek. Kesimlerin ardından bağışçıların adreslerine noter makbuzları postayla gönderilecek.

THK, kesimler sonrasında elde edilen etleri 574 bin 443 ihtiyaç sahibi aileye, 458 THK şubesi aracılığıyla dağıtacak. THK bu yıl ayrıca Et ve Balık Kurumu tesislerinde hijyenik koşullarda kavurma, salam, sucuk ve sosis yaptırarak ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.

Öte yandan THK, merkez binasının arkasında bulunan alanda küçükbaş kurbanlıkları ücretsiz olarak kesilip, parçalanıp, poşetlenerek vatandaşlara teslim edecek.

CANSUYU YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de vekaleten kurban kesimi ile ilgili bedelleri 6 ayrı bölge için belirledi. Kurban bedelleri Afrika 230, Asya 250, Arakan ve Çeçen Kampları 300, Filistin Kampları ve Balkanlar 400, Türkiye 500 ve Gazze için 600 lira olarak belirlendi.

AA muhabirine kampanya ile ilgili bilgi veren Genel Başkan Mustafa Köylü, dernek olarak önceki yıl toplam 32 bin bağış topladıklarını belirterek, bu yıl 40 bin bağışa ulaşabileceklerini söyledi. Derneğin kurban kesilecek ülke ve bölgelerdeki partner kuruluşlarla irtibata geçtiğini ve hazırlıkların tamamlandığını anlatan Köylü, kesim yapılacak yerlerin mağduriyet ve muhtaçlık durumuna göre tespit edildiğini kaydetti.

Köylü, gelen bağışların yoğunlukla Arakan'a olduğunu dile getirerek, kendilerinin de kesimlerde ağırlığı Arakan, Somali ve Kenya kamplarına vermeyi planladıklarını söyledi. Kurban kesimi sırasında video kaydı yapılacağını ifade eden Köylü, bayram sonrasında da görüntülerin CD olarak bağışçıların adreslerine gönderildiğini dile getirdi.

TSK MEHMETÇİK VAKFI

Mehmetçik Vakfı Basın ve Tanıtım Uzmanı Medine Sarıoğlu, vekaleten kurban bedelinin 520 lira olarak belirlendiğini kaydetti. Her yıl kurbanlıklarla ilgili ihale düzenlendiğini anlatan Sarıoğlu, bu yıl yapılan ihalede 78 bin 360 hissenin temin edildiğini ve yaklaşık 35 bin 500 civarında bağışın kabul edildiğini dile getirdi.

Kesimlerin ihaleleri alan firmalara ait 11 merkezde yapılacağını anlatan Sarıoğlu, kesimin din görevlisi, noter, veteriner ve vakıf personeli ile vakfın şube müdürünün gözetiminde yapıldığına dikkati çekti.

Kesimlerin ardından bağışçılara kısa mesaj ve varsa e-posta adresleriyle bilgi verileceğini ifade eden Sarıoğlu, adresi olan tüm bağışçılara, geçen yıllarda olduğu gibi noter onaylı kesim tutanağı ve teşekkür mektubu gönderileceğini söyledi.

Sarıoğlu, tüm kesimlerin video kaydı altına alındığını belirterek, arzu eden bağışçılara görüntülerin CD şeklinde adreslerine gönderildiğini ayrıca 1 ay içerisinde de internet sitesine koyulan görüntülerden de sorgulama yapılabileceğini ifade etti. Sarıoğlu, kurbanların deri ve bağırsaklarının satılmadığını ve THK'ya teslim edildiğini kaydetti.

IHH İNSANİ YARDIM VAKFI

IHH İnsani Yardım Vakfı da (IHH) kurban bedelini bölge ayrımı gözetmeksizin 350 lira olarak belirledi. IHH Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Aydın, kesim yapılacak yerlerde önceden kurbanların alınmasıyla ortalama bir fiyat belirlendiğini ifade etti. 2012 yılında önceliklerinin kriz bölgeleri olduğunu söyleyen Aydın, çalışmalarının bu yıl 101 ülke ve bölgede devam ettiğini bildirdi.

Kesimlerin İslami kurallara göre yapıldığını anlatan Aydın, kurban kesimlerinin gerçekleştiğine dair bilgilerin de bağışçılara kısa mesajla bildirildiğini söyledi. Aydın, adreslerini bırakan bağışçılara da Kurban Bayramı'ndan sonra hazırladıkları ''Kurban Raporu''nu gönderdiklerini dile getirdi.

KİMSE YOK MU DERNEĞİ

Kimse Yok Mu Derneği'nin 2012 yılı kurban organizasyonunda kurban bedelleri bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Kurban bedelleri Türkiye 600, Afrika ülkeleri 225, Asya ülkeleri 235, Filistin 810, Güney Amerika ülkeleri 270, Yemen 315, Balkanlar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu için ise 450 lira olarak belirlendi.

Kimse Yok Mu Derneği Genel Başkan Yardımcısı Celal Türkoğlu, bu yıl kurban bayramında 70 ülke ve 300 bin aileye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Türkoğlu, bu yıl Van depreminde zarar görenlerin yanında olacaklarını ayrıca Bangladeş'te de kesecekleri kurbanların orada bulunan Arakanlılara ulaştırılacağını kaydetti.

Kurban bağışı yapıldığı anda ve kurban kesildiğinde bağışçılara kısa mesaj gönderildiğini ifade eden Türkoğlu, kesim sırasında din görevlisi, noter, dernek personeli ve veteriner bulundurulduğunu bildirdi.

Türkoğlu, kesimler sırasında video kaydı yapılacağını ve kayıtların derneğin internet sitesine koyulacağını dile getirdi.

DENİZ FENERİ

Deniz Feneri Derneği görevlisi Şükran Belberler, kurban bedellerinin yurt içi 490, yurt dışı 240, Filistin 600, Bosna da ise 300 lira olarak belirlendiğini söyledi. Farklı ülkelerde kurban kesimlerinin yapılacağını anlatan Belberler, Arakan'a girilemediği için Bangladeş'te yapılan kesimlerden elde edilecek etlerin Arakanlı mültecilerin kaldığı kamplarda da dağıtılacağını kaydetti.

Belberler, kurbanların din görevlisi kontrolünde İslami usullere göre kesildiğini ve bağış sahiplerine kısa mesaj ve kurban kesim sertifikası ile bilgilendirme yapıldığını dile getirdi.

Yurt içinde yapılacak kesimlerde bağışçıların isimlerinin okunarak kurbanlarının kesildiğini gösteren, kişiye özel kurban kesim görüntüleri de bağışçılara ulaştırılacağı bildirildi.

Deniz Feneri kurban kesimlerini Türkiye'de Malatya, Şanlıurfa Antalya ve İzmir olmak üzere 4 noktada gerçekleştirecek. Malatya'da kesilecek kurbanların bir kısmı da Türkiye'de bulunan Suriyeli ailelere dağıtacak.