BIST 9.674
DOLAR 32,49
EURO 34,74
ALTIN 2.421,20
HABER /  SEÇİM

İşte uzmanından Köşk adaylarının yüz analizleri!

Cumhurbaşkanı adaylarının TRT'deki ekran perfomansları FaceReader adlı bir programla yüz analizine sokuldu. İşte ortaya çıkan birbirinden ilginç sonuçlar...

Abone ol

Cumhurbaşkanı adaylarının geçen pazar günü TRT’de yaptıkları propaganda konuşmaları FaceReader adlı bir programla yüz analizine sokuldu, ortaya ilginç sonuçlar çıktı.

Buna göre Başbakan Tayyip Erdoğan ‘en kızgın’ görünen aday, Selahattin Demirtaş ‘mutlu’, İhsanoğlu’nun ise kızgınlıktan sonra yüzüne yansıyan diğer his ‘korku.’

Program kişinin kullandığı mimiklere göre yüz ifadelerinin objektif olarak değerlendirilmesine olanak sağlıyor. Kişinin nasıl hissettiği değil, nasıl ‘göründüğü’ ölçümleniyor. Analiz grafiklerinde ise sol tarafta mimik kullanma oranları, sağ tarafta ise nötr, yani mimiksiz zaman dilimleri çıkarıldığında geriye en çokhangi ifadenin kaldığı belirtiliyor.

ERDOĞAN KIZGIN MENUNİYETSİZ

Başbakan Tayyip Erdoğan, videodan yapılan ölçüme göre en ‘kızgın görünen’ aday. Yüz ifadelerinde yüzde 82 oranında kızgınlık görünüyor. Kızgınlığı ise yüzde 10 ile ‘korku’ takip ediyor. Diğer ifadeler ise sırasıyla memnuniyetsizlik, şaşkınlık ve üzüntü.

screen-shot-2014-08-06-at-4.49.21-pm.png

İHSANOĞLU ERDOĞAN'A GÖRE DAHA AZ KIZGIN DAHA ÇOK MEMNUNİYETSİZ

Ekmeleddin İhsanoğlu adaylar arasında en çokmimik yapan aday. İhsanoğlu’nun yüzüne de en çok ‘kızgınlık’ yansıyor, ancak Erdoğan’ınki kadar değil. Yüzde 74 oranında kızgın görünen İhsanoğlu’nun diğer mimiği ise yüzde 20 ile memnuniyetsizlik. Sırasıyla diğer ifadeleri, üzüntü ve korku.

screen-shot-2014-08-06-at-4.49.51-pm.png

DEMİRTAŞ'IN YÜZÜNDE KIZGINLIK YOK

Adaylar arasında yüzünden ‘mutluluğu okunan’ tek aday Selahattin Demirtaş. Videoda yüzde 50 oranında mutlu görününen Demirtaş’ın mutluluğunu ise yüzde 34′le korku ifadesi izliyor. Üçüncü mimiği yüzde 14 ile şaşkınlık. Demirtaş’ın yüzünde kızgınlık ve üzüntü ise neredeyse hiç geçmiyor. Bu iki ifadenin oranları sadece yüzde 1.

screen-shot-2014-08-06-at-4.50.19-pm.png
Grafikler ne söylüyor?

Sol kolondaki grafikte her adaya ait 10-15 dakikalık konuşmadan elde edilen ortalama yüz ifadesi görülmektedir. Sağ kolondaki grafikte ise aynı zaman kesiti için adayların nötr oldukları zamanlar çıkarıldığında (soldaki gri bölge) elde edilen ortalama yüz ifadeleri gösterilmektedir.

SONUÇLAR

Öncelikle şu noktayı vurgulamakta fayda var. Buradaki analiz adayların yüz mimiklerinden nasıl göründüklerine yönelik bir çalışmanın ürünüdür. Adayların konuşma sırasında nasıl hissettiğine yönelik bir iddiada bulunulmamaktadır. Tüm çalışma bilimsel kriterler gözetilerek yapılmıştır ve kişisel hiçbir görüşü yansıtmamaktadır.

Sonuçlar incelendiğinde dikkat çeken bir kaç önemli gözlemi paylaşmak gerekirse:

* Soldaki grafiğe bakılınca genel olarak adayların mimiklerini çok fazla kullanmadığı ve konuşmanın genelinde nötr bir yüz ifadesine sahip olduğu söylenebilir. Karşılaştırmak açısından, İhsanoglu %32 ile en çok mimik kullanan aday olarak göze çarpmaktadır. Takiben %15 ile Erdoğan ikinci sırada yer alırken, Demirtaş %6 ile en az mimik kullanmaktadır.

* Sağ kolondaki grafiğe göre, adayların nötr ifadeleri çıkartıldığında elde edilen sonuçlar ise şu şekilde: Demirtaş’ın en yoğun ifadesinin %50 ile mutluluk ve onu takiben %34 ile korku olduğu gözlemleniyor. Erdoğan’ın  en yoğun ifadesi %82 ile kızgınlık ve onu takiben %12  ile korku olduğu görülüyor. Son olarak İhsanoğlu’nun analizinde %74 kızgınlık en yoğun ifade olarak gözükürken %20 ile memnuniyetsizlik takip ediyor.

Bu tip bir analiz, adayların aynı ortamda bulunduğu bir tartışma programında daha bilgi verici olabilirdi, fakat günümüz koşullarında yapılabilecek en eşit karşılaştırmayı TRT nin yasal olarak vermekle yükümlü olduğu propaganda konuşmalarından edinmek mümkün oldu.