BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,55
ALTIN 2.490,36
HABER /  GÜNCEL

İşte Twitter ziyaretinin 1 haftalık bilançosu

Colin Crowell'ın ziyaretinin ardından Twitter'da 1 haftada 5 Twitter hesabına Türkiye'den ulaşım engellendi.

Abone ol

Twitter'ın Başkan Yardımcısı Colin Crowell'in Türkiye ziyaretinde belirttiği "Mahkeme kararlarını uygulayacağız" sözü şimdiden karşılığını bulmaya başladı. Crowell'ın Türkiye'den ayrılmasının ardından geçen 1 haftada, 5 Twitter hesabına Türkiye'den ulaşım engellendi.

Twitter, Haramzadeler ve Başçalan hesaplarının yanısıra üçüncü köprünün müteahhidi İbrahim Çeçen'e hakaret içerdiği gerekçesiyle de 1 tweet hakkında da kaldırma kararını uyguladı. Ancak şu an geriye dönük uygulamalar da yapıldığı için, engellenen tweetler arasında engelleme kararı Şubat ayında çıkanlar da var.

Twitter Başkan Yardımcısı Crowell Türkiye ziyareti sırasında The Wall Street Journal Türkiye'ye verdiği röportajda "Bazen mahkeme kararlarına itiraz edebiliriz" demişti.

17 Aralık operasyonu sorasında yayınladığı sızdırılmış ses kayıtlarıyla dikkat çeken Haramzadeler 333 ve Haramzadeler0 ile Bascalan hesapları hakkındaki karar 15 Nisan 2014 tarihinde, Crowell henüz Türkiye'deyken çıkmış. Kararı alan Ankara 5'inci Sulh Ceza Mahkemesi. Talep edenin kimliği belirtilmiyor. Ancak bir ülkenin tüzel kişiliğinin zedelenmesi talep için sunulan gerekçeler arasında yer alıyor. Hesaptan paylaşılan içeriklerle ilgili kesin bir yargı kararının bulunmadığının belirtildiği açıklamada ayrıca "Recep Tayyip Başçalan", "Başçalan Erdoğan" gibi başlıklar altında yayınlanan yazı ve içeriklerin kişilik haklarını ihlal ettiği iddiasını da doğruluyor" deniliyor. Twitter 15 Nisan'da alınan bu kararı kısa süre içinde uyguladı ve bu hesaplara erişimi engelledi.

20 Şubat tarihinde alınan Mersin 5'inci Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla Yıldız_Kulis adlı tweeter hesabından atılan iki farklı tweet konusunda içeriğin engellenmesi kararı çıkartılmış durumda. Bahsi geçen bu tweetler Mersin'e atanan emniyet müdürleriyle ilgili iddialar içeriyor. Kararın Twitter'a iletilme tarihi ise 20 Nisan. Ancak Twitter henüz bu başvuruları uygulamaya sokmamış. Tweetlere ulaşılabiliyor.

Tweetlerin engellenmesine konu olan bir diğer hesap ise @sacitaslancom. Bu hesaptan da bazı kullanıcıların kişilik haklarının zedelendiği gerekçesiyle 6 tweetin engellenmesi talebinde bulunulmuş görünüyor. Kararı alan İstanbul 37'nci Sulh Ceza Mahkemesi. Karar tarihi ise 24 Şubat. Mahkeme kararında bu tweetlerin URL adresi belirtilmediği için kaçının engellendiği görülemiyor.

ÇEÇEN'E HAKARETE İTİRAZ

Bir diğer itiraz ise üçüncü köprünün müteahhidi İbrahim Çeçen'i konu alan ve Çeçen, hakkında hakaret içerikli tweetlerle ilgili olarak yapılmış. Ankara 5'inci Sulh Ceza Mahkemesi davaya konu 3 tweet hakkında kaldırılması kararı almış görünüyor. Kararın çıkış tarihi 10 Nisan. Kararın gerekçesi ise küçük düşürücü, onur, şeref ve saygınlığı zedeleyici nitelikte ifadeler. Twitter bu talebi de almış. Ancak henüz sadece 1 tweete içeriği engellmiş. Ancak, diğer 2 tweete ulaşım hala açık.

Bir diğer Türkiye'den hesaba erişimi engelleme kararı da apriljolieolson hakkında çıkmış. Aynı isimle ilgili olarak linked in ve youtube kararları da göze çarpıyor. Karar tarihi 7 mart. Kararı alan ise İstanbul 19'uncu Sulh Ceza Mahkemesi. Twitter bu kararı uygulamış.

Diyarbakır 5'inci Sulh Ceza Mahkemesi de 14 Mart tarihinde Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü'yü konu alan bir tweetin ve resmin kişilik haklarına yönelik saldırı yapıldığı gerekçesiyle kaldırılması talebini kabul etmiş. Tweet kaldırılmış.

Adana üçüncü Sulh Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği bir diğer başvuruda müstechen içerikli tweet ve resimler göze çarpıyor. Hesap Türkiye'den erişime kapatılmış.

5651 sayılı yasanın 8/1-a maddesi gereğince erişime kapatılan bir hesap daha var. Bu madde içerikte müstehcenlikten çocuk istismarına kadar 7 farklı suç durumunda erişim engellenme kararı verilebileceğini söylüyor. Twitter da bu hesaba erişimi kapatmış.

Türkiye'den Twitter'a yapılan engelleme talep başvuruları incelendiğinde 9 başvuru göze çarpıyor. Twitter Başkan Yardımcısının Türkiye ziyaretinden önce cihilling effects'e yansıyan ve Twitter'ın onayladığı itirazların sayısı 9 adetti. Bunlardan 5'i Digiturk'ten yapılmış telif hakkına yönelik başvurulardan oluşuyordu. Hepsi de Lig TV'nin maç yayınlarını korsan olarak yayınlayan linklerin adresini paylaşan hesaplarla ilgili. @naklenmac, @demarkesports, @LigTVmax, @Sportboss gibi kullanıcılara ait bu gibi paylaşımlar yapan içerikler Twitter tarafından Türkiye'de engellenmiş görünüyor. Bu hesapların bazıları engellemenin ardından sahipleri tarafından kapatılmış. Ancak açık hesaplarda yasaklanan içerişe erişilmeye çalışıldığında ekranda İngilizce "Bu tweet telif sahibinin şikayeti üzerine askıya alınmıştır" uyarısı çıkıyor.