BIST 9.780
DOLAR 32,57
EURO 34,94
ALTIN 2.431,97
HABER /  GÜNCEL

İşte TSK'nın mayına dayanıklı ilk aracı

6 yıllık bir çalışmanın sonucunda 'kirpi'ler hazırlandı... TSK'nın istekleri doğrultusunda üretilen araçlar bugün tek tek test edildi.

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda 6 yıllık çalışma sonucunda üretilen mayına dayanıklı zırhlı araçların test süreci tamamlandı.

'KİRPİ'LER BÖYLE TEST EDİLDİ... TIKLAYIN!

BMC Savunma Sanayi ve Özel Projeler Bölüm Yöneticisi Nadi Postoğlu, Türkiye'nin ilk mayına dayanıklı aracı 'Kirpi'lerin özel parkurdaki testlerin ardından teslimatlarının yapıldığını, BMC'nin artık zırhlı araç üretim merkezi haline geldiğini belirtti.

Araçların mayına ve diğer patlayıcılara karşı dayanıklı olduğunu, askerlerin sıcak soğuk, karlı, yağmurlu, gece gündüz tüm arazi ve iklim şartlarında rahat hareket edebilmesini sağladığını anlatan Postaoğlu, TSK ile imzalanan 500 araçlık siparişin şu ana kadar yaklaşık 200'ünü teslim ettiklerini kaydetti.

Ayda 40 ile 60 adet arasında üretim yapıldığını ifade eden Postoğlu, "Kirpi"nin uygulamada elde ettiği başarıların memnuniyet verici olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

Araçlar işte böyle test ediliyor

"Aracın en büyük özelliği mayın korumasıdır. Son olaylarda mayın üzerine basmasına rağmen araç içerisindeki hiç bir hasar meydana gelmemiş, askerimiz görevine devam edebilmiştir. Araç gerek Avrupa, gerekse ABD'de üretilen mayına dayanıklı zırhlı araçların tüm özelliklerini taşıdığı gibi onlardan daha üstün bir koruma özelliğine sahiptir."

Gelecekte mayına dayanıklı Kirpi'ye daha fazla talep olacağını anlatan Postoğlu, TSK'nın istekleri doğrultusunda aracı geliştirme ve farklı konseptlerde kullanma imkanlarının olduğunu söyledi.

Postaoğlu, aracın lastikleri patlasa dahi hareket etme özelliği olduğunu, TSK'nın isteklerini tamamen karşıladığını ve görevini de başarıyla yerine getirdiğini dile getirdi.

YENİ ZIRHLI ARAÇ ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR

TSK'ya verdikleri hizmetten dolayı gurur duyduklarını ifade eden Postoğlu, aracın Irak ve Afganistan gibi Asya ülkeleri ile Afrika ülkelerinde tanıtımını yaptıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Zırhlı araçlarda uzmanlaşmış bir savunma firması olarak yüzde 100 Türk Milli Savunma Sanayi kuruluşu olan BMC'nin Kirpi dışında, makineli tüfek sistemleri, bomba atar ve roket atar sistemleri yerleştirilebilen bir başka zırhlı araç çalışması devam etmektedir. Ayrıca bunların dışında yük ve personel taşıma zırhlı araç projeleri sürüyor. Dolasıyla artık BMC zırhlı araç üretim merkezi haline gelmiştir. Beklentimiz TSK'nın taleplerini bize iletmesi, hedefimiz bu taleplerin üzerinde çalışarak yeni araçları ortaya çıkarmak."

HER ARAÇ TEK TEK TEST EDİLİYOR

Türkiye'de bu tür araçların test edilebileceği, gerçek arazi şartlarını yansıtan test parkurunun Manisa'nın Turgutlu ilçesinde BMC'nin kendi imkanlarıyla hazırlandığını söyleyen Postoğlu, "Tüm araçlarımız müşterilerimize teslim edilmeden önce tek tek test edilmektedir. Burada yüzde 60 meyil ile dağa tırmanma, yan meyil tırmanması, sudan geçme ve engel atlama gibi tüm arazide karşılaşabilecek engelleri simüle ediliyor. Bu testlerin tamamı Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı heyetinin gözleri önünde yapılmakta ve onaylanmaktadır" dedi.