BIST 8.972
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,26
HABER /  DÜNYA

İşte Trump'ın Katar planı! Karşı çıkanı yok ederiz

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinin üzerinden çok geçmeden Katar krizinin patlak vermesi akıllara Trump'ın en büyük seçim vaadini getirdi. Trump "Borcumuzu Körfez ülkeleri ödeyecek. Karşı duranı yok ederiz'' demişti.

Abone ol

ABD Başkanı'nın en büyük seçim vaadi Amerika'nın borcunu körfez ülkelerine ödetmekti. Trump'ın planı devreye girmiş olabilir.

Suudi Arabistan ve onun politikalarını destekleyen ülkeler Katar ile olan diplomatik ve ekonomik ilişkilerini bitirdi.

KARŞI DURANI YOK EDERİZ

Yaşanan bu gelişmeyle Trump'ın seçim döneminde "Borcumuzu Körfez ülkeleri ödeyecek. Karşı duranı yok ederiz. Onlar bizsiz yoklar" sözleri bağdaştırılıyor.

SUUDİ-TRUMP BİRLİKTELİĞİ

Suudi Arabistan kararını ABD Başkanı Donald Trump'ın ziyaretinin üzerinden çok geçmeden verdi.

Arabistan'ın bu karara ABD ile istişarenin ardından vardığı sanılıyor. Hatırlanacağı üzere Suudi kraliyet ailesi ve Trump Riyad'daki buluşmada birlikte kılıç dansı yapmıştı.

110 MİLYON DOLARLIK SİLAH ANLAŞMASI

Trump’ın ziyaretinde ABD ile Suudiler arasında 110 milyar dolarlık bir silah anlaşması imzalanmıştı. Ziyaret, Trump’ın İran karşıtı açıklamalarıyla dikkat çekmişti. Bölgesel istikrarsızlıktan İran’ı sorumlu tutan Trump, Körfez ülkelerinden de İran’a karşı yaptırım uygulamalarını istemişti.

Trump, aşırılıkçı gruplara karşı mücadelede Suudi Arabistan’la işbirliği mesajları vermişti. Körfez ülkeleri arasında bilhassa Suudi Arabistan’ın Trump’ın mesajını alarak Katar’a karşı atağa geçmesi hayli olası.

TRUMP SUUDİ ARABİSTAN ZİYARETİNDE SUUDİ PRENSLERLE KILIÇ DANSI YAPMIŞTI 

TÜRKİYE ARADA MI KALACAK?

Diplomatik krizde, hem Suudi Arabistan’la, hem de Katar’la müttefik Türkiye’nin durumu ise çetrefilli görülüyor. Doğalgaz zengini Katar, Türkiye’ye yatırımları nedeniyle de Türkiye için hayli önemli bir müttefik.

İnşaat projeleri ve Karadeniz bölgesine özel bir ilgi gösteren Katar’ın ülke dışında en çok ticaret yaptığı dördüncü ülke Türkiye.

KRİZİN NEDENİ BAŞKA

Katar krizi nedir neden çıktı asıl dert çok başka!

8 ülkenin de ortak gerekçesi Katar'ın terörü desteklediği ve İran ile işbirliği olarak lanse edildi ancak uzmanlara göre Katar'a karşı alınan bu ani ve sert kararların arkasında başka bir neden daha yatıyor.

EN BÜYÜK DOĞALGAZ KAYNAĞI

Dünyanın en büyük doğalgaz kaynaklarından birine sahip olan Katar ile İran'ın 2013'den bu yana ilişkileri iyi durumda. Bu durum ABD ve Suudi Arabistan'ı etkiliyordu çünkü 2013'te kurulan bu ittifak bölgedeki dengeleri değiştirebilirdi.

SETA'dan Sadık Ünay'ın yorumuna göre ise Katar ve İran'ın dünyanın en büyük doğalgaz sahasını üretime açma kararı, Körfez'deki krizi tetikleyen etkenlerden biri.

LNG İHRACATI

Bugün dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatçısı olan Katar'la yaşanan krizin dünyada LNG piyasalarını sarsması bekleniyor. Mısır ve BAE'nin Katar'dan düzenli olarak aldığı LNG'yi durdurup durmayacağı henüz bilinmiyor. Katar yılda 106 milyar metreküp LNH ihracatı ile bu alanda dünyada ilk sırada yer alıyor.

Katar'ın Türkiye'deki şirketleri! İşte sayılarla Katar Türkiye ortaklığı

Dünya onları konuşuyor Katar Emiri'nin eşi Sheikha Moza kimdir