BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.509,09
POLİTİKA

İşte TEOG'un yerine gelen yeni sistem! Bomba değişiklik

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Eylül ayında kaldırılan TEOG'un yerine getirilecek sistemi açıklamaya başladı. TEOG'un yerine gelecek yeni sistem nasıl olacak? En bomba değişiklik hangisi?.. İşte ayrıntılar...

Liselere giriş sınavı olan TEOG'un geçtiğimiz Eylül ayında kaldırılmasının ardından, yerine getirilecek sistemle ilgili çalışmalar tamamlandı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz canlı yayında yeni sistemi açıklıyor.

"Liselere girişte yeni sistem tamamlandı" diyen İsmet Yılmaz'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

- Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek.
- Bundan sonra, adres bölgelerindeki liselere farklı akademik düzeylerde farklı ilgi ve birikimdeki öğrenciler gelecek, akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu, okulun başarı seviyesini yükseltecek.

ÖĞRENCİ İSTEMEDİĞİ OKULA GÖNDERİLMEYECEK

- İşte şimdi bizim getirdiğimiz bu sistemde de evlatlarımızı kendi tercihlerini alacağız. Başvuru esnasında bir ekran önüne gelecek, bu ekranda 5 tercihte bulunacak.
-1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Hiçbir öğrencimizi istemediği okul türüne yerleştirmeyeceğiz.

ORTAOKULA KAYDETTİRİRKEN GİDECEĞİ LİSEYİ BİLECEK

- Veliler, ortaokula kaydettikleri zaman evlatlarının bundan sonra hangi liseye gideceğini de bilebilecek. Dolayısıyla da ortaokulla lise arasındaki bir bağı biz kurmuş oluyoruz.
- Tercihe bağlı ve adrese en yakın okula yerleştirme olacağı için bu yaştaki öğrencilerin üzerinden sınav baskısı kalkmış olacaktır.

BÜTÜN LİSELERİ FEN LİSESİ SEVİYESİNE ÇIKARMAK

- Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir. Bunun için ne yapmak lazım? Bizim bütün liselerimizi fen lisesi ayarına, sosyal bilimler ayarına ve proje okulları ayarına çıkarmamız lazım. Bu yolda gerçekten çok büyük mesafe katettik, bunu gururla söyleyebilirim.
- Fen lisesi sayımız 302, öğrenci sayısı 120 binin üzerinde. 12 bindi öğrenci sayısı, 120 binin üzerine çıkardık. 10 kattan fazla arttırdık. Hiçbir bölümde böyle bir artış da yok.

Sitene Ekle