BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,68
ALTIN 2.524,69
HABER /  DÜNYA

İŞTE SAHTE MERKEZ BANKASI

Balıkesir’de, sahte para basılan bir matbaa ortaya çıktı. Ele geçirilen sahte paraların gerçeklerinden zor ayırt edildiği öğrenilirken, olay...

Abone ol

Balıkesir’de, sahte para basılan bir matbaa ortaya çıktı. Ele geçirilen sahte paraların gerçeklerinden zor ayırt edildiği öğrenilirken, olayla alakalı 7 kişi adliyeye sevk edildi.
Edinilen bilgiye göre, bir ihbarı değerlendiren Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçla Mücadele (KOM) Şube ekipleri, kalpazanların sahte para bastıkları adrese baskın yaptı. Nefes kesen operasyonda para matbaası ile birlikte binlerce sahte banknot ele geçirildi. Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, 2 Mart 2012 tarihi ile 7 Mayıs 2013 tarihlerini kapsayan 14 aylık aylık çalışma neticesinde yapılan planlı operasyonda, "teşekkül halinde tedavülde bulunan parayı sahte olarak üretmek, nakletmek, muhafaza ve piyasaya sürmek" iddiasıyla il genelinde yürütülen soruşturmada yakalanan 15 kişiden kalpazan çetesinin lideri Z.Ö. (44) ile birlikte M.Ö., T.T., Y.K., İ.D., O.G.S. ve A.T. isimli biri kadın toplam 7 şüpheli gözaltına alındı. Balıkesir, İzmir, İstanbul, Kocaeli, Mersin, Bitlis, Ordu illerinde ise şüphelilerin basmış oldukları aynı seri numaralı sahte banknotların ele geçirildiği belirtildi.
Şüphelilerden matbaa olarak kullanılan M.Ö.’ye ait evde yaptıkları aramalarda toplam 2 bin 467 adet 10 TL, 50 TL ve 100 TL’lik sahte banknotlar, 3 bin sayfa sahte para basmak üzere hazırlanmış renklendirilmiş sentetik A4 kağıdı, sahte para basımında kullanılan baskı makineleri, tarayıcı, yazıcı, kartuş, ipek serigrafik kalıplar, holografik şeritler, serigrafik mürekkep, inceltici ve boyalar ele geçirildi. "Parada sahtecilik" suçundan işlem yapılan gözaltındaki 7 şüpheli bugün adli makamlara teslim edildi.
Şebekelerinin sahte paraları genelde hedef aldıkları tekel büfeleri, benzin İstasyonları, semt pazarları ve kalabalık alış veriş merkezleri gibi yerlerde piyasaya sürdükleri, bundan dolayı da esnafın ve vatandaşların alışveriş yaptıkları sırada daha dikkatli olmaları istendi.
(İHA)