BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.507,75
HABER /  DÜNYA

İşte Preet Bharara'nın yeni mesleği

ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevden alınan eski Manhattan Bölge Savcısı Preet Bharara'nın yeni görevi belli oldu.

Abone ol

ABD'li savcı Preet Bharara,geçtiğimiz günlerde görevden alınmıştı. 

Preet Bharara hakkında çıkan haberler üzerine Twitter’dan, istifa etmediğini ancak kovulduğunu söylemişti. 

New York Güney Bölgesi Başsavcısı ve aynı zamanda Rıza Sarraf dosyasının başında bulunan Preet Bharara'nın görevinden alındıktan sonra ne yapacağı merak ediliyordu.

Preet Bharara, New York Üniversitesi hukuk fakültesinde çalışmaya başlayacak.

New York Üniversitesi'nden yapılan açıklamada eski savcının hukuk fakültesinde göreve başlayacağı duyuruldu.

PREET BHARARA KİMDİR?

48 yaşındaki Hindistan asıllı Bharara, 2009'da New York savcısı olduktan sonra 25 farklı ülkeye gönderdiği güvenlik güçleriyle silah ve uyuşturucu ticaretiyle suçlanan kişileri New York'a getirtmiş ve hakim karşısına çıkartmıştı.
11 Eylül 2001 saldırılarının ardından ABD yargısının suç örgütlerine karşı daha proaktif bir tutum izlemesi gerektiğini savunan Bharara, Washington ve Moskova arasındaki ilişkilerin gerilmesine de yol açmıştı.
New York savcısı Bharara, 2011'de Moskova'da yaşayan ve 'terörist gruplara silah satmak' suçundan Interpol tarafından Tayland'da gözaltına alınan Viktor Bout adlı Rus vatandaşını New York'a getirtmiş, Bout yapılan yargılamanın ardından 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Rusya o dönemde Bout'un ABD'ye gönderilmesini uluslararası hukuka aykırı olarak nitelemiş ve kararı protesto etmişti.
Bharara'nın kamuoyunda tanınan bir isim haline gelmesi ise ABD'deki üst düzey bankacıları yargılamaya başlamasıyla gerçekleşti.
Time dergisi 2012'de savcıya "Wall Street'i suç üstü yakalayan adam" başlığıyla kapağında yer vermişti.
'Sokak Savaşçısı' başlığıyla verilen yazıda, "Savcı Preet Bharara şimdiden Wall Street'in önemli isimlerini saf dışı bıraktı. Daha yeni başlıyor" deniyordu.

İçeriden bilgi alınarak yapılan yasadışı piyasa işlemlerini (Insider trading) inceleyen Bharara ve ekibi, finans şirketi Galleon Group'tan yöneticiler Raj Rajaratnam, Rajat Gupta ve Anil Kumar dahil 60 kişi hakkında dava açmıştı.
O davalarda Raj Rajaratnam 14 yıl hapis cezasına çarptırılmış, Bharara ise "Savcılık dairemiz şirket suçlarının üzerine gitmede lider rol üstlenmeye devam etmiştir. Bu süreçte agresif soruşturma metodları ve daha önce hiç görülmemiş taktikler uygulanmıştır" demişti.

Bhara, kendisine “Türkiye’den bir şey ister misiniz? Rakı, şiş kebap, lokum, Türk halısı. Sadece sorun, sizin hizmetinizdeyiz” diye soran kullanıcıya “Şiş kebabı seviyorum ama işimi yaptığım için hediye kabul edebileceğimi sanmıyorum” dedi.