BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.239,56
HABER /  GÜNCEL

İşte PKK'nın beli böyle kırıldı! Perde arkasındaki detaylar

PKK ile mücadelede alan hâkimiyeti TSK'da. Örgüt 2013 şartlarına geriletildi. İşte terörle mücadelenin iki aylık bilançosu...

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "PKK'nın belini kırdık" şeklindeki açıklamasının perde arkası ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulan terörle mücadele dosyasında son iki ayda yapılan operasyonların bilançosu çıkarıldı, PKK'nın 2013'te çözüm sürecinin başladığı dönemdeki zayıf konumuna itildiği vurgulandı.

Terörle mücadelenin güvenlik zirvelerinde konulan hedeflere uygun şekilde yürütüldüğü vurgulanan çalışmada, Cizre gibi ilçelerde yapılan operasyonlarda sivil kayıpların önüne geçmek için gecikmelerin yaşandığı ifade edildi. Güvenlik güçlerinin sahada alan hâkimiyetini tamamen sağladığı vurgulanırken, bir kaynak "örgüt sahada başını kaldıramaz hale geldi" ifadelerini kullandı. Terörle mücadelede iki ayda yapılan operasyonların ortaya çıkardığı tablo şöyle:

İÇERİDE VE DIŞARIDA TEMİZLİK

Terör örgütü PKK'nın 11 Temmuz'da "tek taraflı ateşkesi" sona erdirmesi ve 20 Temmuz'da iki polisi şehit etmesi üzerine 24 Temmuz'da operasyonlar başlatıldı. Kandil'e yönelik hava akınlarında yerli teknoloji ve yerli istihbarat kullanıldı. Örgütün yer üstündeki tüm silah depoları ve lojistik merkezleri yok edildi. Yer altındaki gizli silah depoları da hedef alındı. Yurtiçinde de eşzamanlı olarak Lice, Cizre gibi örgütün gençlik yapılanmasının yuvalandığı merkezlerde temizlik operasyonları yapıldı.

PKK 2013'E DÖNDÜ

2012 boyunca yapılan etkili operasyonlarla PKK'ya ciddi zararlar verilmiş, terör örgütü 2013 başlarında silah bırakmayı kabul etmek zorunda kalmış, çözüm süreci bunun üzerine başlatılmıştı. Son operasyonlarla büyük darbe vuruldu.

KIR İLE ŞEHİR BAĞLANTISI KESİLDİ

Bölgede "bölge sorumluları" çembere alındı. Örgüt yapılanmalarına Kandil'den ya da şehirlerden giden lojistik yolları etkisizleştirildi.

ÖDÜL YÖNETMELİĞİNİN İLK MEYVELERİ

Yapılan değerlendirmelere göre geçtiğimiz günlerde uygulamaya konan, teröristlerin yakalanmasına ya da bulunmasına yardımcı olacaklara verilecek ödüle ilişkin yönetmelik ilk meyvelerini verdi. Bazı vatandaşların, özellikle terör örgütünün bölge sorumlularının yerlerinin belirlenmesi ve etkisiz hale getirilmesinde önemli rol oynadığı öğrenildi.