BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.304,80
HABER /  GÜNCEL

İşte Noel Babanın gerçek hali!

Antalya Demre'li olduğu söylenen Noel Baba'nın gerçek hali bakın nasıl?

Abone ol

Antalya Demre’de kaldırılan Noel Baba heykelinin yerine, yaşadığı döneme uyarlanarak hazırlanan yeni Akdenizli Noel Baba heykeli dikiliyor. Ancak bu Noel Baba, kıyafeti ve sakalıyla bilinen imajından çok farklı...


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Noel Baba’yı ABD’de bir içecek firmasının imaj olarak uydurduğunu, gerçek Noel Baba’nın, yani Aziz Nikolas’ın Akdeniz’de aynı kıyafetleri giymesinin mümkün olmadığını belirterek, yeni bir heykel yapılmasını istedi.

Bunun üzerine, Antalya Demre’nin meydanından kaldırılan Noel Baba heykelinin yerine Akdenizli Noel Baba heykeli geliyor. Dünyanın bildiği Noel Baba imajından çok farklı bir imajla ortaya çıkan yeni Noel Baba, paçaları sıvalı pantolonu, yazlık gömleği, kısa sakalı ve elindeki balığıyla dikkat çekiyor.

Heykeltıraş Necdet Can tarafından bitirilen heykel, bilindik Noel Baba tasvirinden farklı olarak yapıldı. Noel Baba’nın bizden biri olduğunu belirten Can, şunları söyledi: “Aslında din adamlığı da efsaneye göre tartışmalı. Piskoposlar aralarında anlaşamayınca, sabah kiliseden içeri ilk gireni piskopos ilan etmeye karar vermişler ve sabah Noel Baba gelince piskopos olmuş. Yunus Emre, Mevlana gibi bir halk kahramanı. Yüz hatlarının bizden biri gibi olmasına özen gösterdim. Atkısı ve başındaki şapkasıyla da din adamı olduğunu gösteriyoruz.”

Can, heykelin sakalının Müslüman sakalı gibi olduğu eleştirisiyle ilgili olarak da, “Makette kısaydı ama daha sonra sakalını biraz daha uzattık. Ancak Müslüman sakalı eleştirisi haksızlık olur. O tarihte İslam dini henüz yoktu” dedi.