BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.428,08
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İşte Moğolların sansürlenen 'paralel' şarkısı

Moğolların 20 yıl önceki şarkısı bugünlerde 'paralel' diye gündeme gelince sansür yedi. Polis radyosunda bir programcı bu yüzden işinden oldu.

Abone ol

İNTERNET HABER - Türkiye'yi sallayan 'paralel yapı' bu kez bir şarkıyla gündemde. Ünlü müzik grubu Moğollar'ın 1994 yılındaki albümünde yer alan, "Dinleyiverin Gari" şarkısı polis radyosunda çalınınca sansürü yedi. Şarkı 'paralel' bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Polis Radyosu’ndaki ilginç sansür iddiası, radyoda dört yıldır haftalık program yapan Ali Yılmaz’ın 2 Şubat Pazar günü Moğollar’ın “Dinleyiverin Gari” şarkısını çalmasıyla gündeme geldi.

Bundan iki gün sonra bir köşe yazarı, “Paralel Şarkı” başlıklı yazısında yayını dinlediğini ve bu şarkının çalınmasını “manidar” bulduğunu belirtti. Yazının yayınlandığı gün Polis Radyosu yöneticileri, radyoda çalışan polis memurlarıyla birlikte tüm dış yapımcılara “Bundan sonra Moğollar’ın hiçbir şarkısını çalmayacaksınız” talimatı verdi.

PROGRAMCI DA KOVULDU

Olaydan sonra iki kez daha program yapan Ali Yılmaz’ın da radyoyla ilişiğinin kesildiği ve herhangi bir gerekçe sunulmadan programının sonlandırıldığı öne sürüldü. Polis Radyosu, 80’li yıllarda TRT’nin sansürlediği sanatçıların şarkılarını çalmıştı.


CAHİT BERKAY : ŞARKININ PARALELİ OLMAZ

Ünlü müzisyon Cahit Berkay, iddianın ardından Radikal'den Sinem Vural'a şu açıklamayı yaptı;

“Bu politikacılar ve yandaşları gençlerden, şarkılardan, sanattan ve mizahtan neden korkuyor? Bunlar iktidarlar için tehdit değil, toplum için zenginliktir.

20 YILLIK ŞARKI

‘Dinleyiverin Gari’yi 1993’te yaptım, 1994’te yayınlanan albümümüzde yer aldı. O şarkıyı bestelediğimde doğan çocuklar şimdi üniversiteyi bitirecekler, dolayısıyla çeşitli radyolarda binlerce kez çalınmış bir şarkı. Hatta internette dolaşan videolarda gördük ki bazı düğünlerin vazgeçilmezi olmuş durumda.

NASIL PARALEL OLDU?

Böylesine geniş kitlelere yayılmış bir şarkı, ‘paralel şarkı’ ilan edilmiş. Eğer gerçekse en az üzücü olduğu kadar da düşündürücü. Şarkının paraleli diki olmaz, şarkı sadece şarkıdır.

Derdini mizah yollu anlatan bu şarkının 20 yıldır güncelliğini koruması bana memnuniyet değil, endişe veriyor. Çünkü ülkemizdeki politikacıların hiç değişmediğini gösteriyor. Moğollar’ın tüm şarkılarının Polis Radyosu’nda yasaklandığı da söyleniyor. 1967 yılının sonlarında kurulan bir grubuz ve çok şeyler gördük, yaşadık. Şarkılarımız yasaklansa da, bangır bangır çalınsa da biz bildiğimiz gibi müzik yapmaya ve müziğimizi paylaşmaya her koşulda devam edeceğiz.”

İŞTE MOĞOLLAR'IN 'PARALEL' DENİLEN ŞARKISININ SÖZLERİ

Dinleyiverin Gari
Paralar oldu yeşil mani
Tanımıyor engel mâni
Yok insafı, imanı
Bol keriz bol enayi

Gemisini kurtaran
Fedakâr ve cefakâr
Kaptanın yüzdüğü deniz
Biziz abicim biziz
Yüzdürmeyin gari

Dul hakkı yetim hakkı
Palavradır palavra
Niyazidir şehitler
Sızlamaz mı o kemikler
İnlerler gari

Yeşili inekler yedi
Hazineyi yamyamlar
Memleketin içine
Ediverdiler gari

Ne şiş yansın ne kebap
Diye diye olduk harap
Kalmadı başka örecek çorap
Ya rab bizim başlara
Akıl veriver gari

Şimdi eller havada
Oylar yandı tavada
Yok eksilme cakada
Cek caklı vaatlere
Tok karnımız gari
Kıl olmadan dinleyiverin gari
Hayret bir şey oluvermeyin gari
Zilleri takıverip oynayıverin gari

İŞTE PARALEL ETİKETİ YİYEN O ŞARKI