BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,77
ALTIN 2.487,79
HABER /  GÜNCEL

İşte Merkel'in asıl geliş sebebi Erdoğan son ana kadar...

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel bugün Başkent Ankara'ya önemli dosyalarla iniyor. Öncesinde ise Ankara'da 'randevu' muamması vardı. Erdoğan'ın programına son dakikada Merkel eklendi.

Abone ol

İngiltere Başbakanı Theresa May'in ardından Ankara bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel'i ağırlıyor. Angele Merkel'en Türkiye'ye gelişinin asıl sebebine ilişkin Ankara'da bomba bir iddia var. Söz konusu iddiaya göre Türkiye, Almanya uçaklarının çektiği ham görüntüleri istedi, Merkel durum ciddileşince apar topar gelme kararı verdi.

Bu ziyaret öncesinde Ankara'da da ilginç bir gün yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın Merkel'e randevu vermediği iddiası kulislerde dolaştı. Ankara'yı sallayan bu iddianın aslında güvenlik gerekçesiyle alınmış bir karar olduğu da öne sürüldü.

RANDEVU GECE YARISI DUYURULDU
Anadolu Ajansı bugünün gündemini ilk geçtiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkel ile görüşmesine yer vermeyince iddialar doğru mu denilmeye başlandı. Gündemde sadece Merkel'in Kılıçdaroğlu ile randevusu görünüyordu. Gece yarısı AA gündemine ek gelince muamma çözüldü. Ajansın geçtiği ek gündemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkel ile randevusu bulunuyordu. Erdoğan Almanya Başbakanı Merkel'i saat 13.30'da kabul edecek.

AKŞAM RANDEVUSU KILIÇDAROĞLU İLE
Merkel'en Ankara ziyaretinde 15 Temmuz darbe girişiminde saldırıya uğrayan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ziyaret etmesi de bekleniyor. Merkel akşam saat 20.00'da ise Almanya Büyükelçilik Rezidansı'nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile biraraya gelecek.

MERKEL'İN ASIL GELİŞ SEBEBİ BU KRİZ
Alman Der Spiegel’in haberine göre Türkiye, terör örgütü DEAŞ’la mücadele kapsamında İncirlik üssüne konuşlanmış olan Tornado tipi keşif uçaklarının elde ettiği görüntülere doğrudan erişim istiyor. Ama Almanya, Türkiye’ye bu görüntüleri vermiyor. İddiaya göre, durum ciddi olduğu için Merkel, Türkiye’ye geliyor. Türkiye’nin ısrar etmesi durumunda Almanya muhalefet partileri Tornadoların İncirlik’ten çekilmesini istiyor.

Merkel'in temaslarında ana gündem maddelerinin Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının sürdürülmesi ve IŞİD terör örgütüyle mücadele olacağı tahmin ediliyor. Merkel, Türkiye ile AB'nin bu konuda vardığı mutabakatın devam etmesinden yana.

Görüşmelerde, son haftalarda iki taraf arasında gerilime neden olan Almanya'ya sığınma talep eden Fethullah Gülen yanlısı askerlerin ve PKK’ya karşı önlemlerin de gündeme gelmesi bekleniyor.