BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,17
ALTIN 2.247,19
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İşte Mehmetçik Vakfı'nın kurban fiyatları

Mehmetçik Vakfı'nın bu yıl tespit ettiği kurban fiyatı 400 TL, 270 dolar, 210 avro olarak belirlendi

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Salih Güloğlu, "Mehmetçik Vakfı'nın bu yıl tespit ettiği kurban fiyatı 400 TL, 270 dolar, 210 avrodur. Kesilen kurbanların tüm bağırsak ve derileri geçmiş yıllarda olduğu gibi Türk Hava Kurumu'na devredilecektir" dedi.

TSK Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Salih Güloğlu, 2010 yılı vekaleten kurban bağış faaliyetiyle ilgili olarak vakıf genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.

Güloğlu, Mehmetçik Vakfı'nın 1982 yılından itibaren anayasal bir görev olan askerlik hizmetini yapmak üzere Silahlı Kuvvetlere katılan Mehmetçiklerin bu hizmetleri esnasında şehit olmaları veya herhangi bir nedenle hayatlarını kaybetmeleri, gazi olmaları ve herhangi bir nedenle gazi olmaları halinde kendilerine yardım yapan bir kuruluş olduğunu söyledi.

Vakfın kurulduğu günden itibaren 36 bin 575 kişiye 219 milyon TL yardımda bulunduğunu anlatan Güloğlu, bugün itibariyle de 9 milyon 976 bin kişiye 4 milyon TL yardım yaptıklarını söyledi. 1. derece gazi ve engelli olan bir kişiye her ay 791 TL, 4. derecede gazi ve engelli olan kişiye de her ay 555 TL, okul öncesi 270 TL, üniversiteye giden bir öğrenciye de her ay 514 TL yardımda bulunduklarını belirten Güloğlu, vakfın devlet kaynaklı herhangi bir geliri olmadığını en büyük gelir kaynaklarının
vatandaşların bağışları olduğunu kaydetti.

Bugün itibariyle vakfa bağışta bulunan yaklaşık 400 bin vatandaşın olduğunu ifade eden Güloğlu, vakfın yardımda bulunduğu kitlenin yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla 1996 yılından itibaren vekaleten kurban kesimi faaliyeti başlattığını belirtti. Mehmetçik Vakfı'nın 2010 yılı kurban kesimine Şubat ayında başladığını belirten Güloğlu, hayvan üreticisi ve et kombinaları yöneticileriyle toplantılar yapıldığını ve bir önceki yılın değerlendirmesinin yapıldığını söyledi. Vakfın öncelikle vekaleten kurban kesim hizmetini Et-Balık Kurumu ile gerçekleştirmek üzere çeşitli teşebbüslerde bulunduğunu ancak olumlu bir sonucun alınamadığını ifade eden Güloğlu, bunun üzerine Temmuz ayında 5 ulusal gazetede verilen ilanla açık ihaleye çıkıldığını söyledi. İhaleye 20 bölgede 172 bin adet kurbanlık üzerinden çıkıldığını anlatan Güloğlu, 10 Ağustos tarihinde yapılan ihaleye teklif veren firmaya teklif olmadığını, 17 Ağustos tarihinde 28 firmanın vakfa davet edildiğini, 24 Ağustos tarihinde de ihaleye 7 firmanın katıldığını söyledi. 2010 yılı kurban döneminde 75 bin kurban kesimi için ihale yapıldığını şartname gereği yüzde 20 artış dikkate alındığında vakıfın bu yıl 90 bin kurban kesimi yapacağını dile getiren Güloğlu, "Mehmetçik Vakfı'nın bu yıl tespit ettiği kurban fiyatı 400 TL, 270 dolar, 210 avrodur. Kesilen kurbanların tüm bağırsak ve derileri geçmiş yıllarda olduğu gibi Türk Hava Kurumu'na devredilecektir. 7 bölgede kesilecek kurbanların etlerinin bir kısmı 22 vilayette 2 bin 662 şehit ve gazi, Mehmetçik ailesine dağıtılacaktır. Vekaleten kurban kesebilen her kesim bölgesinde noter, din görevlisi, veteriner ve biri heyet başkanı olmak üzere 4 vakıf personeli bulunmaktadır. Tüm kesimler kameraya kaydedilecektir. Bu yıl ilk defa TSK Mehmetçik Vakfı resmi internet sitesi aracılığıyla Eskişehir Kesim merkezinden naklen yayım yapılacaktır" diye konuştu.
Güloğlu açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Geçen yıl ortaya çıkan kurban yolsuzluğu konusunda vakfın da isminin geçmesinin ardından bağışlarda bir düşüş bekleyip beklemediklerinin sorulması üzerine Güloğlu, "Bu yıl bunu ölçme imkanımız olmayacak. Geçen yıl biz 170 bin kurban ihalesini çıktık ve bunların hepsini ihale edebilmiştik. Bu sene 75 bin kurban ihale edebildik. Bağış bir daha kabul edemeyeceğiz. Vatandaş yapmak istese de kurbanımız bu kadar" dedi.

Kurbanlıkların ithal olup olmayacağı konusundaki bir soruya ise Güloğlu, "İthal hayvan üzerinden kurbanlık kesmeyi garanti etmek son derece zor. Çünkü bu üç gün içerisinde kurbanı kesmek zorundasınız. Fırtına vardı gemi limana yanaşamadı böyle bir şey mümkün değil. Bizim kurbanlarımızın şu anda yüzde 80'i ağıllarda bekliyor. İthalata kurban miktarını bizim bağlamamız mümkün değil" cevabını verdi.
Fiyatlarla ilgili bir soru üzerine Güloğlu, kendi fiyatlarını kendilerinin belirlediklerini söyledi. Güloğlu, Kızılay gibi Et Balık Kurumu ile kesmelerin halinde fiyatların aynı olabileceğini söyledi.