BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.508,91
HABER /  GÜNCEL

İşte Mehmet Haberal'ı yakan adam

Mehmet Haberal'ın tahliye talebinin reddedilmesinin ardında aynı davanın firari sanıkları Turhan Çömez ve Bedrettin Dalan'ın durumu olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal'ın tahliye talebinin reddedilmesinin ardında aynı davanın firari sanıkları Turhan Çömez ve Bedrettin Dalan olduğu ortaya çıktı. İddiaya göre, mahkeme firari sanıkların durumunu tahliyelere engel oldu.

Yargı, vekil seçilmelerinin 'delil karartma ve kaçma' şüphesini ortadan kaldırmadığını vurguladı. Ergenekon sanığı Turhan Çömez, milletvekiliyken İngiltere'ye, Dalan ise ABD'ye kaçmıştı. İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davasında tutuklu olarak yargılanırkenmilletvekili seçilenMehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın tahliyelerini oy çokluğuyla reddetti. Gerekçeli kararda, 'milletvekilli seçilmelerinin tahliye şartını oluşturmadığı' vurgulanarak CMK'nın 100'üncü maddesine atıf yapılması, milletvekiliyken Ergenekon sanığı olan ancak daha sonra firar eden Turhan Çömez ile statü sahibi bir isim olan firari sanık Bedrettin Dalan'ın durumunuakıllara getirdi. İkinci Ergenekon davasından tutuklu olarak yargılanan ve bu sırada CHP'den milletvekili seçilen Prof. Dr.MehmetHaberal ile gazeteci Mustafa Balbay'ın tahliye taleplerini inceleyen İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi ret kararı verdi. Sanık avukatlarının tahliye başvurusunu inceleyen mahkemenin ret kararına Mahkeme BaşkanıKöksal Şengünmuhalefet şerhi koydu. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ilişkin kararda, 'Herhangi bir yasal dayanağı olmayan tahliye taleplerinin reddine' ifadesi dikkat çekti.

SUÇ ŞÜPHESİ DEVAM EDİYOR

Gerekçeler arasında 'Delillerin tamamının toplanmamış olması, dosyadaki belgeler ve raporlar, atılı suçların işlendiği konusunda kuvvetli suç şüphe sebeplerinin varlığının devam etmesi' gösterildi.Ayrıca bu suçların CMK'nın 100/3.maddesinde sayılan suçlardan olması ve bir kısım sanıkların savunmalarının alınmamış olması gerekçe sayıldı. Sanıkların milletvekili seçilmelerinin isnat edilen suçlar kapsamında tutukluluk durumlarını etkileyen bir husus olmadığı vurgulandı.

VEKİLLİK TAHLİYE GEREKTİRMEZ

Üyeler Hasan Hüseyin Özese ve Sedat SamiHaşıloğlu tahliye talebinin reddine şu gerekçeleri gösterdi;

"Yasal birmesnede dayanmayan 'milletvekili seçilmenin tahliye sonucunu doğuracağı' savına itibar ederek sırf bu nedenle milletvekili seçilen sanıkların tahliye edilmesi, milletvekili seçilemeyen ve sair tutuklu sanıkların ise mevcut hallerinin devam ettirilmesi hiçbir hak ve nesafet ilkesi ve eşitlik kuralı ile bağdaşmaz. Böylesi bir tahliye kararı, sınıf ve statü dikkate alınarak, karar verilmesi anlamına gelir ki, bu durumunmahkemelerin güvenilirliğini ve adalete olan inancı derinden sarsan bir sonuç doğuracağı ve kamu vicdanını yaralayacağı açıktır."

Mahkeme heyeti, tutukluluk halinin devamına ilişkin kararın bir örneğinin acilen TBMM'ye gönderilmesini hükme bağladı.

KAÇMA ŞÜPHESİNE SOMUT DELİL

Tahliye edilmeme gerekçesi arasında sayılan ve tutuklama nedenlerini düzenleyen CMK'nın 100./3maddesinde "Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir" deniliyor. Tutuklama nedeni olarak ise; "Şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular varsa. Şüpheli veya sanığın davranışları delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme hususlarında kuvvetli şüphe oluşturuyorsa tutuklama nedeni var sayılabilir" ifadeleri kullanılıyor. İlgili madde 'Devlet güvenliğine ve Anayasal düzene karşı işlenen suçlar' kapsamında değerlendiriliyor.

TAHLİYENİN YASAL DAYANAĞI YOK

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye talebinin yasal dayanağının bulunmadığının altını çizdi. Kararda, dosya kapsamı, sanıklara ayrı ayrı isnat edilen suçlamalar ve bunlarla ilgili sevk maddeleri, delillerin tamamının toplanmamış olması, dosyadaki belgeler ve raporlar, atılı suçların işlendiği konusunda kuvvetli suç şüphe sebeplerinin varlığının devam etmesi gibi gerekçeler öne sürüldü. Ayrıca bu suçların CMK'nın 100/3. maddesinde sayılan suçlardan olduğuna ve bir kısım sanıkların savunmalarının alınmadığına dikkat çekildi. Haberal ve Balbay'ın tutukluluk hallerinin devamına hükmedilirken ''herhangi bir yasal dayanağı olmayan tahliye taleplerinin reddine'' ifadesi kullanıldı.

ÇÖMEZ VE DALAN 3 YILDIR FİRARDA

Ergenekon terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle hakkında yakalama kararı çıkarılan eski Milletvekili Turhan Çömez'in ev ve ofisinde 1 Temmuz 2008'de arama yapıldı. Çömez hakkında gözaltı kararı alındı. Ancak Çömez, milletvekiliyken sanık olduğu davada yurtdışında olduğu için 2 yıl 357 gündür firari ve tutuklanamadı. Öte yandan Yeditepe Üniversitesi ve İSTEK Vakfı'nın sahibi Bedrettin Dalan da 2 yıl 231gündür firarda. 7 Ocak 2009'da Dalan hakkında yakalama kararı çıktı ancak Dalan, ABD'de olduğu için gözaltına alınamadı.