BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.436,67
HABER /  POLİTİKA

İşte Meclis'teki o kavganın nedeni

Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol Meclis'te çıkan Sayıştay raporları tartışmasının perde arkasını yazdı.

Abone ol

2014 Bütçe görüşmelerinin ilk gününe CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile AK Parti'liler arasındaki 'Sayıştay denetimi' kavgası damga vurmuştu.

Muhalefet, Sayıştay raporlarının Meclis’e gönderilmediğini, hükümet ise gönderildiğini söyledi.

Bu kavgada kim haklı: Hükümet mi muhalefet mi?

Bu sorunun yanıtını Hürriyet si yazarı Taha Akyol bugünkü köşesinden verdi. Muhalefetin tepkisine neden olan Sayıştay bilmecesinin detaylarını yazdı.

Sayıştay tartışmasında hükümette muhalefette haklıdır diyen Taha Akyol şunları yazdı:

...Bu tartışmada hükümet de muhalefette haklıdır! Hükümet haklıdır, zira Anayasa’nın 164. maddesinde öngörülen Sayıştay’ın “uygunluk raporları” Meclis’e eksiksiz olarak sunulmaktadır.

Muhalefet neden haklı?

"Uygunluk raporları”nı yeterli bulmayan muhalefet daha fazlasını istiyor.
Sayıştay’ın kamu kurumlarında yolsuzluk, usulsüzlük tespit eden raporlarının Meclis’e sunulmasını isteyenler de oldu. Halbuki Sayıştay’ın iç çalışması niteliğinde ve yargısal nitelikte olan raporları hiçbir demokraside Meclis’e sunulmaz! Bunlar adliyedeki “hazırlık soruşturması” gibidir. Sayıştay savcılarına sunulur, Sayıştay’da bağımsız yargı niteliğinde olan “hesap yargılaması” yapılır; beraat, mahkûmiyet, tazminat gibi kararlar verilir.

EKSİK OLAN NEDİR?

Türkiye’de bugün eksik olan, TBMM’de Sayıştay’ın çalışmalarıyla ilgili uzman bir “Sayıştay Komisyonu” bulunmamasıdır. Meclis’te Bütçe Plan Komisyonu vardır, bakanlıklarla ilgili komisyonlar vardır. Hepsinden daha teknik olan Sayıştay konularıyla ilgili bir komisyon yoktur! Sayıştay’ın “uygunluk raporları” veya “performans raporları” alanına giren konularda ortaya çıkacak soruları kim cevaplıyor?!

İlgili devlet bakanı!

Halbuki komisyon olsa, milletvekillerinin sorularını, doğrudan ve özgürce Sayıştay yetkilileri cevaplandıracak, bu görüşmeler kamuya açık olacaktı.

Görüyor musunuz demokrasiyle ilgili tarafını?

2011'DEKİ O DEĞİŞİKLİĞE DİKKAT!

İktidar 2011 yılında Sayıştay’ın denetim yetkisini kısıtlayan bir kanun çıkarmış, Anayasa Mahkemesi bunu oybirliğiyle iptal etmişti. Gerekçesi, Sayıştay tam denetim yapamazsa, Meclis de denetim yapamaz... Yüksek Mahkeme’nin demokrasi dersi niteliğinde olan bu kararını ilgi duyan herkes okumalıdır. (Karar no: 2012/207)