BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.306,14
HABER /  GÜNCEL

İşte madde madde Erdoğan'ın idam planı

Başbakan'ın idamı gündeme taşımasına dair farklı senaryolar var. Ancak AK Parti kulislerinde böyle bir adımın çatlak yaratabileceği görüşü de hâkim.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan idam cezasını gündeme taşıyarak herkesi şaşırttı. Siyasette ‘ustalık’ dönemini ilan eden Erdoğan’ın iç dengeler ve dış konjonktüre karşın yaptığı bu riskli hamlenin gelişigüzel olmadığı biliniyor. Peki, Erdoğan bu hamleyi niye yaptı? Erdoğan’ın oyun planı ne? İdam cezası başkanlık kozu mu? AK Parti - MHP anlaşarak idam mı getirecek? Kamuoyu şimdi bu sorulara yanıt arıyor.

Radikal muhabiri Ömer Şahin, Başbakan Erdoğan’ın yakın çalışma arkadaşları ve AK Parti kurmayları ile dün bir dizi görüşme yaptı, Erdoğan’ın ‘idam’ hamlesinin gerekçeleri ve olası gelişmelere ilişkin görüşlerini dinledi.

İşte Ömer Şahin'in Erdoğan'ın idam çıkışının perde arkasına dair izlenimleri:

ÖCALAN’A GÖZDAĞI

İdamın gündeme taşınması zamanlama olarak açlık grevleriyle çakışıyor. İdamın dillendirilmesinde Öcalan’a gözdağı olacağı, BDP ’ye baskıya dönüşeceği ve açlık grevinin çözümüne katkı sağlayacağının hesap edildiği söyleniyor.

AB ’YE SOPA GÖSTERDİ

Türkiye , AB ile müzakere için idamı AK Parti’nin ilk döneminde tamamen mevzuattan çıkarmıştı. AB ile son birkaç yıldır ilişkiler yavaş ilerliyor. Hükümetin AB heyecan ve umudunu kaybettiği de iddia ediliyor. Erdoğan’ın bu konjonktürde idam kozunu öne sürerek AB’ye “Bizi kaybetmek istemiyorsanız elinizi çabuk tutun” mesajı vermek istediği de belirtiliyor. İdamı getirmenin Avrupa ile köprüleri tamamen atmak olduğu herkesçe kabul ediliyor. O yüzden bu durum AK Parti’nin en son tercih edeceği seçenek olan “ Ankara kriteri” olarak gösteriliyor.

AK PARTİ’DE ÇATLAK OLUR

Başbakan istekli olsa bile idam cezasına AK Parti’de Kürt kökenli ve liberal eğilimli önemli sayıda ismin karşı çıkacağı bilinen bir başka gerçek. Böylesi bir hamlenin partide çatlak oluşturacağı gözleniyor. Kaldı ki, AK Parti ve MHP yönetimleri anlaşsa bile anayasal çoğunluk olan 367 sayısına ulaşmak imkânsız görülüyor. İdam Meclis’e gelirse referandum seçeneği ön plana çıkıyor

BAŞKANLIK HESABI MI?

AK Parti ile MHP’nin “idama karşı başkanlık” pazarlığı yapacağı iddiası ise iktidar kanadınca doğrulanmıyor. AK Parti’nin önde gelen isimleri hem siyaset tarzı hem de realite olarak böylesi bir işbirliğine asla girmeyeceklerini söylüyor. MHP’liler de, Bahçeli’nin başkanlık sistemine hiçbir şekilde sıcak bakmayacağını ifade ediyor. O yüzden idam cezası ve başkanlık sistemine dönük anayasal değişikliği içerisine alan bir ‘paket’ ihtimaline imkânsız olarak bakılıyor.

ANKETTE % 70’İN ÜSTÜNDE DESTEK

Başbakan Erdoğan, terör suçu ve çocuk tacizcilerine idam isteğini aslında seçim öncesi gündeme getirdi. AK Parti’nin aylık düzenli yaptırdığı anketlere de ‘idam’ sorusu eklendi. Son ankette idamın geri gelmesini isteyenlerin oranı yüzde 70’in üzerinde çıktı.

2014 İÇİN HAMLELER

Erdoğan, halkın eğilimlerini sürekli ölçtüren bir siyasetçi. İdama dönük yüksek talebi gören Erdoğan, halkın hissiyatına tercüman olmak istedi. Başbakan’ın bu çıkışı 2014 projesinden ayrı da düşünülmüyor. Milliyetçi duyarlılığı yüksek seçmene bir mesaj olarak görülüyor. Bu düşüncede olanlara göre; Erdoğan, halk desteğini genişletmek ve muhalefetin olası kozlarını elinden almak için ‘sempatik’ adımlar atıyor. 18 yaşında milletvekilliği ve idam bunun örnekleri.

AK PARTİ’DE KONUŞULMADI

İdam konusu şu ana kadar AK Parti’nin hiçbir yetkili kurulunda görüşülmedi. Bakanlar Kurulu’na da gelmedi. Ne bir hazırlık ne de çalışma var. Ancak, önümüzdeki günlerde konunun parti ve hükümette ele alınacağı beklentisi de hayli yüksek.