BIST 9.071
DOLAR 32,38
EURO 34,98
ALTIN 2.326,16
HABER /  GÜNCEL

İşte madde madde Anayasa Paketi!

Anayasa paketi hazırlandı. Paket 23 maddeden oluşuyor. İşte madde madde anayasa paketi!

Abone ol

İNTERNETHABER

Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı anayasa paketinin ayrıntıları belli oldu. Pakette 3'ü geçici olmak üzere toplam 26 madde var.

Anayasa Taslağı bu haliyle geçerse Ak Parti'nin kapatılması zorlaşacak, HSYK'nın ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değişecek, Yüce Divan kararlarına temyiz yolu açılacak!..

Anayasa değişiklik teklif taslağı, yürürlük maddesi hariç 22 maddeden oluşuyor. Üç adet de gecici madde var.

Teklif, Anayasa'nın 10, 20, 23, 41, 53, 69, 74, 84, 94, 125, 128, 129, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 156 ve 159. maddelerinde değişiklik öngörüyor.

Anayasanın geçici 15. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını da düzenleyen teklif taslağında, Anayasa'ya 3 geçici madde de yer alıyor.

Teklif taslağının yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi ve halkoylamasına sunulması halinde ise tümüyle oylanması öngörülüyor.

Paketle anayasada şu değişiklikler öngörülüyor:

* Yüce Divan kararlarına itiraz edilebilecek. Düzenleme ile başbakan ve bakanların yargılandığı Yüce Divan kararları temyiz edilebilecek.

Düzenlemede Yüce Divan yetkisi yine iki daireye ayrılacak olan Yüksek Mahkeme'de olacak.

Dairelerden birisi Yüce Divan yetkisini kullanacak.

Burada alınan kararlara yönelik temyiz başvurusuna, iki dairenin birleşiminden oluşacak olan kurul bakacak. Kurul kararı bozarsa dava tekrar görülecek, onarsa karar kesinleşmiş olacak.

* Siyasi partilerin kapatılması zorlaştırılıyor. Parti kapatma davası ancak TBMM izniyle açılabiliyor. Partisinin kapatılmasına neden olan vekilin milletvekilliği düşmüyor. Siyasi yasak süresi 5 yıldan 3 yıla iniyor. Meclis’te yapılan konuşmalar, Meclis’in izni olmadan kapatma davasına konu yapılamayacak. Partilerin “temelli” kapatılmasının önü kesiliyor. Kapatılan partinin yeniden açılmasının önü açılıyor.

HSYK'DAN PAKETE SERT TEPKİ 

* Askere sivil yargı yolu açılıyor.

* Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değişiyor. Üyeler 12 yıl için seçilecek. Bir üye iki defa seçilemeyecek. Mahkeme, 19 üyeden oluşacak. 3 üye Meclis, 16 üye cumhurbaşkanı tarafından seçilecek.

* HSYK’nın yapısı değişiyor. Kurulun 21 asıl, 10 yedek üyesi olacak. 4 üye Köşk, 1 üye Anayasa Mahkemesi, 3 üye Yargıtay, 1 üye Danıştay, 7 üye adli, 3 üye idari hakim ve savcılar seçecek. HSYK'nın meslekten ihraç kararına yargı yolu açılıyor.

* Geçici 15. madde kaldırılıyor. 12 Eylül'e yargı yolu açılıyor.

* Pakette memurlara toplu iş sözleşmesi hakkı tanınıyor. Sendika hakkı yine yok!

* YAŞ kararları yargı denetimine alınıyor. "“Ancak, Yüksek Askeri Suranın Silahlı Kuvvetlerden her türlü ilisik kesme kararlarına karsı yargı yolu açıktır.”

*  Yurtdışına çıkma hürriyeti ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilecek

* Kişisel veriler güvenlik altına alınıyor. "Herkes, kendisiyle ilgili kisisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir"

* Kamu denetçiliği kurumu getiriliyor. "Herkes bilgi edinme ve kamu denetçisine basvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskanlıgına baglı olarak kurulan Kamu Denetçiligi Kurumu idarenin isleyisiyle ilgili sikâyetleri inceler."