BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SAĞLIK

İşte kanserden korunmanın yolları!

Düzce Halk Sağlığı Müdürü Rıfat Poyraz, kanserden korunma stratejileriyle bu hastalığın engellenebileceğini söyledi

Abone ol

Düzce Halk Sağlığı Müdürü Rıfat Poyraz, ''Kanserden korunmada, başta sigara ve alkol olmak üzere, kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir'' dedi.

Poyraz, ''4 Şubat Dünya Kanser Günü'' dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserin dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarının ardından ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisinin erkeklerde görüldüğüne dikkati çeken Poyraz, ''Bölge veya şehirler arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmuyor. Türkiye'deki kanser vakalarının önemli kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir'' dedi.

KORUNMA STRATEJİSİYLE ENGELLENEBİLİR

Poyraz, doğru korunma stratejileriyle kanser vakalarının üçte birinin engellenebileceğine işaret ederek, şunları söyledi:

''Kanserden korunma kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Korunmada, başta sigara ve alkol olmak üzere, kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneş ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser sıklığını azaltabilir.

İyi beslenmek, temiz çevrede yetişmiş ve kimyasalların bulaşmadığı gıdalarla beslenmektir ve az yemektir. Et, tahıl, meyve ve sebzeler, baklagiller, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar beslenmenin ana ögeleridir. Dengeli beslen, hareket et ve iyi dinlen. Sık sık açık alanlara çıkmak, tatil yapmak, akrabaları ziyaret etmek moralimizi yüksek tutar.''