BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58

İşte Kadir Topbaş'la Erhan Erol'u karşı karşıya getiren neden!

Yazacağım elbet.. O cehpede de kavganın ötesinde şeyler yaşanıyor. Ama önce Gaziosmanpaşa Belediyesi ile İBB arasında yaşananları aradan çıkarmam gerekiyor.

"Kadir Abi"nin (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş) ilçe belediyelerle kavgalı olduğunu yazınca, CHP'li Belediye Başkanları alındı:

- Niye bizi yazmıyorsun?

Yazacağım elbet.. O cephede de kavganın ötesinde şeyler yaşanıyor. Ama önce Gaziosmanpaşa Belediyesi ile İBB arasında yaşananları aradan çıkarmam gerekiyor. 

 yazımın sonunda, Gaziosmanpaşa'daki "imar usulsüzlüğü"nden söz etmiştim hatırlayacaksınız.  

Resmi yazışmalara baktığımızda bir "usulsüzlük" yapıldığı açık.. Gaziosmanpaşa'da gecekondu mahallesi Yıldız Tabya'da yıkık dökük 48 ev vardı... Muteahhit firma, 72 ev karşılığında bu mahalleyi satın alıyor ve belediyenin kapısını çalıyor. TOKİ'deki gibi gelir ortaklığı ile belediyenin kasasına 6 trilyon lira giriyor. 

72 ev karşılığında alınan arazide şu anda 400 konutluk bir inşaat yükseliyor. Yıldız Park adı verilen inşaatın yapımı devam ederken, Büyükşehir Belediyesi devreye giriyor:

- İnşaatı durdurun...

- Sebep?

- İmar usulsüzlüğü var...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iddiasına göre, müteahhit firma inşaat alanı için 24 bin 864 metre karelik ruhsat almış. Bodrum katlar vesaire hesaplandığında bu rakam 32 bin 794 metre kareye çıkıyor. 

Buraya kadar bir sorun yok!

Müteahhit firma bu rakamı 24 bin metrekare olan inşaat alanını 60 bin 447 metrekareye çıkarınca olanlar oluyor. Büyükşehir Belediyesi, " (...) plan tadilatı, yönetmelik hükümleri ve blok etüdü dikkate alındığında 24 bin 864 metrekare olması gereken zemin üstü inşaat alanının mevzuata aykırı olarak 35 bin 583 metrekare arttırıldığı görülmüştür." diyor.

Diyor ve inşaatın durdurulmasını istiyor.

Gaziosmanşapa Belediye Başkanı Erhan Erol ise, her şeyin "plan notları" yapıldığını söylüyor:

- İnşaatı durdurmamız söz konusu değil.

Erhan Erol direnince, İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Erhan Gökal imzasıyla, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne resmi bir yazı gönderiliyor ve Yıldız Park'taki inşaatın derhal durdurulmasını istiyor.

Resmi yazıya rağmen, Yıldız Park inşaattının devam ettiğini, dün gittim yerinde gördüm. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol'la da görüştüm. Başkan, proje aşamasında bu açığın yakalanmasını "manidar" buluyor.

Diyor ki:

- Mevcut plan notuna göre ruhsat verdik. Biz belediye olarak inşaatı durdurmayacağız. Büyükşehir'in durdurması halinde müteahhit firma yargıya gidecek. Çıkacak karara herkes saygı gösterecek.  

Kadir Topbaş'la herhangi bir problem yaşamadığını belirtiyor Erhan Erol... Bazı bürokratların işgüzarlığından yakınıyor. Ahmet Erhan Gökal imzasıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gönderilen resmi yazı için ise, resmen meydan okuyor:

- Bana yazı yazacağına, gitsin inşaatı mühürlesin ya...

- Ne demek bu?

- Hadi Bey, plan notunda ne yazılmışsa biz de onu yapmışız. İBB o inşaata mühür vurursa İstanbul'daki diğer projeler için emsal olacak. 

- Yani?

- Yani bütün projeler durdurulmuş olacak! Mütteahhit firma yargıya gidip kazanırsa, yine Büyükşehir'in planlarını etkiler.

Başkan açık açık şunu söylemeye çalışıyor:

- İmar usulsüzlüğü dedikleri şeyin aynısından İBB'nin bir çok projesinde var. 

Ufacık bir araştırma sonrasında Erhan Erol'un bu konuda haksız olmadığını gördüm. Gaziosmanpaşa'da yükselen devasa inşaatlar var. "Mevzuata aykırılık" bas bas bağırmasına rağmen, Erhan Erol ses edemiyor. 

- Neden?

- Plan notuna göre yapılıyor çünkü. 

KİPTAŞ'ın yaptırdığı Venezia evleri mesela... 

YARIN DEVAM EDECEĞİM...