BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,74
ALTIN 2.489,28
HABER /  GÜNCEL

İşte İzleme Heyeti'ndeki 6 ünlü isim

İzleme Heyeti’nin 6 asıl, 3 yedek isimden oluşacağı öne sürüldü ve bazı isimler sızdırıldı. Başbakan Yardımcısı Akdoğan “Biz açıklama yapmadan hiçbir şeye itibar etmeyin” dedi.

Abone ol

Çözüm Süreci’nde ‘müzakere’ aşamasına geçişte Abdullah Öcalan tarafından talep edilen bir ‘İzleme Heyeti’ oluşturulması talebi yerine geliyor. İmralı heyetinde yer alan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Akil İnsanların da yer aldığı 16 kişilik bir heyet oluşturulacağını açıklamış, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise bunu yalanlamıştı.

Akdoğan, ‘İzleme Heyeti’nin 5-6 kişiden oluşacağını söylemişti. Dün heyet için belirlendiği belirtilen bazı isimler ortaya atıldı. İddiaya göre heyette 6 kişi yer aldı. Ayrıca, bu altı kişiden heyette yer almak istemeyen olması durumunda üç kişilik de bir yedek liste hazırlandı. İzleme Heyeti’nin HDP heyetiyle beraber İmralı’ya giderek, görüşmelere katılması bekleniyor. İzleme Heyeti, Çözüm Süreci’nde bir tıkanma olması durumunda önemli rol oynayacak.

Heyetteki altı ismin şunlar olduğu öne sürüldü: Sanatçı Kadir İnanır, akademisyen Deniz Ülke Arıboğan, gazeteci Avni Özgürel, eski İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan, gazeteci Ahmet Taşgetiren ve gazeteci Hilal Kaplan.

İzleme Heyeti Yedek Listesi ise şu isimlerden oluştu: Akademisyen Beril Dedeoğlu, gazeteci Ali Bayramoğlu ve eski Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu.

YASAL ÇERÇEVESİ VAR

Çözüm sürecine yasal güvence sağlamak üzere geçen yıl çıkarılan yasada, Bakanlar Kurulu’na yetki verilmişti. Yasada şu düzenleme yer alıyor:

“Gerekli görülmesi hâlinde, yurt içindeki ve yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına karar verir ve bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşları görevlendirir.”

NEVRUZ MESAJI HDP'YE VERİLDİ

HDP’nin İmralı heyeti dün Abdullah Öcalan ile bir görüşme daha gerçekleştirdi. Grup başkanvekilleri Pervin Buldan ile İdris Baluken, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık’tan oluşan heyet, İmralı Adası’na gitti. Heyet Öcalan ile yaklaşık 4 saatlik toplantı yaptıktan sonra adadan döndü. Öcalan’ın Diyarbakır’da yarın Nevruz’da okunacak mesajı heyete teslim edildi.