BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,78
ALTIN 2.487,60
HABER /  DÜNYA

İşte IŞİD'in doğduğu yer!

Washington Post gazetesi, eli kanlı terör örgütü IŞİD'in doğum yeri olan Bucca Kampı'nı ve örgütün nasıl ortaya çıktığını ele aldı.

Abone ol

Korkunç saldırılarıyla tüm dünyanın ve özellikle Türkiye'nin gündemine oturan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün nasıl ve nerede doğduğu açıklığa kavuştu.

ABD merkezli Washington Post gazetesi, Kuveyt sınırında bulunan Bucca Kampı adlı hapishanenin Irak Şam İslam Devleti’nin 'yaratıldığı ve şekil aldığı'  yer olduğuna dair bir habere yer verdi. Gazetenin “Bucca Kampı: IŞİD’in doğum yeri haline gelen ABD hapishanesi” başlığıyla aktardığı haberde, Irak Savaşı esnasında tutuklanan “en tehlikeli cihatçıların” kaldığı hapishanenin IŞİD’in gelişiminde büyük rol oynadığı belirtiliyor.

screen-shot-2014-11-05-at-12.47.26-pm.png 

'BENZERSİZ BİR ORTAM'

Gazete, Bucca Kampı’nın IŞİD’in oluşumunda etkin olduğunu belirtirken, kendini halife ilan eden IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin de aralarında bulunduğu üst düzey IŞİD’lilerin burada tanışmış olabileceği söyleniyor. Hapishane yetkilileri, analistler ve askerlere göre, Bucca Kampı, mahkumların radikalleşmesi ve işbirliği açısından “benzersiz bir ortam” oluşturdu.

IŞİD LİDERİ EL BAĞDADİ DE BUCCA KAMPI'NDA BEŞ YIL KALDI

Terör örgütünün içindeki üst düzey dokuz kişinin daha önce Bucca Kampı’nda yattığının altı çizilen haberde, Bağdadi’nin beş yıl kampta kaldığı ifade ediliyor. IŞİD içinden Bucca Kampı’nda hapis yatanlar arasında, örgütün iki numarası Ebu Müslim Türkmen, askerî birliğin hayatını kaybeden lideri Hacı Bekir ve yabancı militanların lideri Ebu Kasım dikkat çekiyor. Militanların hapse girdiklerinde de "cihatçılar" olduğu vurgulanan haberde, Bucca Kampı'nın mahkumları "daha fazla radikalleştirdiği" kaydediliyor.

IŞİD ÖZEL HAREKATI ABD TİMİ GİBİ
işid-özel-harekat.jpeg
Öte yandan IŞİD, özel harekat birliğinin fotoğraflarını yayımladı. Propaganda amaçlı yayımlanan fotoğraflardaki militanların kıyafetlerinin, ABD ’nin SWAT (Özel Silahlar ve Taktikler Birimi) timindekilere benzerliği dikkat çekti.

International Business Times’ın haberine göre, ABD yapımı M16 saldırı tüfeği taşıyan militanların bir çadırda çekilmiş fotoğrafları Iraklı bir savaşçı tarafından internete yüklendi. Uzmanlar, fotoğrafların IŞİD’in yenilgiye uğramaya başladığı bir zamanda yayımlanmasının “tesadüf olmadığını” ifade etti.

'DEVLET ALGISI YARATMAYA ÇALIŞIYORLAR'

işid-özel-komando.jpeg

Londra’da yaşayan araştırmacı Charlie Winter, IB Times’a yaptığı açıklamada, “Fotoğraflar IŞİD’in tıkır tıkır çalışan propaganda makinesinin bir parçası. Olabildiğince tüyler ürpertici gözükmek istiyorlar. Kendilerini, cihatçı bir grup gibi göstermek yerine düzenli ordusu olan bir devlet algısı yaratmaya çalışıyorlar” sözleriyle fotoğrafları değerlendirdi.

Winter, fotoğrafların, terör örgütünün Haziran’da işgal ettiği Musul’da çekilmiş olabileceğini de sözlerine ekledi.