BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.437,03
HABER /  GÜNCEL

İşte hükümetin dağdan indirme formülü

Hükümetin üzerinde çalıştığı çözüm sürecine ilişkin planın ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Abone ol

Hükümetin 'çözüm süreci hızlanıyor' mesajlarının içeriği de netleşmeye başlıyor.

Akil Adamlar'dan daha az kişiyle oluşturulacak bir 'İzleme Kurulu', çözüm sürecini takip edecek. Çocuklar ve 'hakkında kırmızı bülten olmayan' dağdaki diğer kişilerin dönüşü kolaylaştırılacak. İmralı'ya sivil heyetler gidecek.

Yenişafak gazetesinin haberine göre, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın “yeni, somut yol haritası” diye tanımladığı hazırlıklar içinde ‘İzleme Kurulu’ oluşturma da yer alıyor. Kaçırılan çocukların serbest bırakılması ve dağdan dönüşlerin hızlandırılması için de düzenleme yapılacak. Çözüm sürecinin yeni aşamasına ilişkin Yeni Şafak’ta yer alan haberdeki önemli noktalar şöyle:
Bu yeni ‘yol haritası’, 18 ayda tamamlanacak dört aşamayı içeriyor.

Süreç, Türkiye’nin ortak vicdanını temsil eden isimlerden oluşturulacak bir ‘İzleme Kurulu’ tarafından takip edilecek. Akil Adamlar heyetinin yerini alacak Kurul, sayıca daha az kişiden oluşacak. Yol kesme gibi eylemlerin önüne geçmek de kurulun çalışma alanında olacak.

KIRMIZI BÜLTEN YOKSA...

Yol haritası ile son günlerde Türkiye'nin öncelikli gündem maddeleri arasında yer alan ‘dağdaki çocukların’ serbest bırakılması ve dağdan dönüşün önünü açacak düzenlemeler de hayata geçirilecek. Bu kapsamda, haklarında Kırmızı Bülten çıkarılmayan örgüt mensuplarının geri dönüşü kolaylaştırılacak. Ayrıca, yeni yol haritası kapsamında HDP heyetlerinin dışında bazı STK üyeleri ve gazetecilerin İmralı'yı ziyaretine de izin verilmesi planlanıyor.
MİT'in İmralı, HDP'nin Kandil'le yaptığı görüşmelerde yeni yol haritasının ele alındığı ve tarafların yeni yol haritasını olumlu bulduğu öğrenildi. Süreci yeni bir aşamaya taşıyacak yeni yol haritası ile ilgili son kararı ise Başbakan Erdoğan verecek.