BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,02
ALTIN 2.323,50
HABER /  EKONOMİ

İşte hükümetin 'Babayiğit' paketi

Ford Otosan'ın yeni fabrikasının açılış töreninde yerli otomobil projesini yeniden gündeme getiren Erdoğan, teşvik paketini de hazırlatmış!

Abone ol

Başbakan Erdoğan’ın Ford Otosan’ın Yeniköy fabrikası açılışında otomotiv sektörüne yönelik vergi desteği müjdesinin detayları belli olmaya başladı.

Hükümetin sadece yerli oto değil hibrit araç üretimi için de teşvik şartlarını gözden geçirdiği, ayrıca yüzde 85’e kadar ihracat taahhüdü ile yerlilik oranı yüksek yatırımlar için vergi indirimi verebileceği belirtiliyor.

Hükümet otomotiv sektörüne yönelik yeni bir teşvik paketi üzerinde çalışıyor. Bazı büyük otomobil şirketlerinin, hükümet üyeleri ile geçtiğimiz haftalarda görüştüğü, Türkiye’de yatırım yapmak istediği, hükümetin de bu konuda bir çalışma yaptığı belirtildi. Hükümetin sadece yerli otomobil üretecek babayiğitler için değil örneğin hibrit araç üretimi için de teşvik şartlarını gözden geçirdiği belirtildi. Hükümetin şu anda yerli katkı payının artırılması ve ihracat şartı ile ne tür destekler verilebileceği üzerinde durduğu ifade edildi. Yüzde 85’e kadar ihracat taahhüdü verecek yeni yatırımlar için ise Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gibi vergilerde de bir teşvik getirilebileceği belirtildi.

ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Hürriyet sinin haberine göre, Başbakan Tayyip Erdoğan geçen hafta Ford Otosan Yeniköy Fabrikası’nın açılışında, yerli otomobil konusunda ısrarcı olduğunu vurguladıktan sonra, bir çalışma yaptıklarını belireterek, “Bu çalışmamız da aslında yatırım bazında... 1 milyar doları aşan yatırım olduğunda bizim vergideki kesintimiz çok daha yükseklere doğru tırmanacak. Şu anda arkadaşlarım onun çalışmasını yapıyor, müjdesini de yakında vereceğiz” demişti. Bazı otomotiv şirketlerinin geçtiğimiz haftalarda Ankara’ya geldikleri ve yatırım yapmak istediklerini belirterek, ne tür yatırım teşvikleri olduğunu sordukları öğrenildi.

ÖTV DESTEĞİ OLABİLİR

Otomotiv sektörüne verilecek destekler konusunda bazı şartlar ortaya konulabileceğini ifade eden eden yetkililer, “Eğer ihracat konusunda taahhütte bulunursa bunun desteği fazla olabilir. Örneğin eğer yüzde 85 ihracat yapacağını taahhüt edecek firmaya her türlü destek söz konusu olabilir. Ya da yerli katkı oranını belli bir seviyede tutacaksa yine destek artabilir. Bunun yasal zemine kavuşturulması da o kadar sorun olmaz. Şartlar tek tek sıralandıktan sonra ‘Bu şartları sağlayanlara şu destekler verilir’ denir” dediler. Sağlanacak destekler üzerinde çalışma yapan Maliye yetkilileri, ÖTV desteğinin bile söz konusu olabileceğini, yapılacak analizlere göre karar verileceğini ifade ettiler.

ÖTV İNDİRİMİ DAHA KARLI

Hükümet aslında KDV ya da ÖTV gibi hemen tahsil ettiği vergiler üzerinden teşviğe geçmişten beri sıcak bakmıyor. Elektrikli otomobil üretimi ile ilgili ÖTV indirimi 2011 yılında yapıldı ancak istenilen sonucu vermedi. Şu anda otomobilde ÖTV oranı motor hacmine göre yüzde 45, 90 ve 145 olarak uygulanıyor. Elektrikli otomobillerde ise yüzde 3, 7 ve 15. Bir otomobil fabrikada üretildikten sonra bayiye veriliyor. ÖTV’nin asıl yüklenicisi bayi. Bayi tüketiciye arabayı satarken ÖTV’yi tahsil ediyor ve vergisini devlete ödüyor. Ancak ÖTV’de yapılacak indirim otomobilin fiyatını düşürecek ve bu da üreticiye yansıyacak. Uzmanlar ÖTV teşviğinin kurumlar vergisinde yapılacak bir indirimden daha rantabl bir teşvik olduğunu dile getirdiler.

HİBRİT OTO NEDİR?

HİBRİT yani melez araçta iki farklı güç kaynağının bir arada bulunması anlamına geliyor. Hibrit araçlar içlerinde hem elektrik motoru hem de benzin-dizel motoru barındırıyorlar. Hibrit araçlar diğer araçlara göre hem daha verimli çalışıyor hem de çevreyi çok daha az kirletiyor. Hibrit otomobillerin amacı benzin sarfiyatını azaltmak. Bunu sağlamak için sıkışık trafikte, düşük hızlarda benzin motoru yerine elektrik motorunu kullanıyor ve bu sayede kısmen sıfır emisyon salınımı sağlıyor. Bu araçların elektriğe bağlanarak şarj edilmesi gibi bir gereksinim yok.