BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,77
ALTIN 2.479,26
HABER /  RAMAZAN

İşte günün iftar menüsü... Sahanda doğrama nasıl yapılır?

Ramazan ayının beşinci gününe geldik. Kurulan iftar sofralarında bu kez önerilerimizde yöresel bir lezzet var. İşte günün iftar menüsü ve sahana doğrama yani diğer ismiyle ekşili patlıcan tarifi...

Abone ol

Dünya mutfakları içinde en zengin mutfaklar arasında Türk Mutfağı geliyor aslında. Her yörenin hatta her ilin kendine has yemek çeşitleri, birbirinden farklı lezzetleri ve sunumları başka mutfaklarda göremeyeceğimiz kadar çeşitlilik gösteriyor.

Ramazan ayında da alışıla gelmiş yemeklerin dışına çıkıp bazı iftar sofralarında yörelerimizi ziyaret etmeye ne dersiniz. 

Mutfağımızın ilk misafiri Güneydoğu Anadolu Bölgemizden Antep usulü ekşili patlıcan yemeği yani halk arasında sahanda doğrama yemeği...  

          

İFTAR MENÜSÜ

Tarhana Çorbası
Sahanda Doğrama (Ekşili Patlıcan)
Tel Şehriyeli Bulgur Pilavı
Kırmızı ve Beyaz Lahana Salatası
Fincanda Kadayıf Tatlısı

               

Sahanda Doğrama (Ekşili Patlıcan) nasıl yapılır?

Malzemeler

500 gr parça et
1 baş sarımsak
500 gr arpacık soğan
1 kg patlıcan
500 gr domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 sivri biber
2 salçalık kırmızıbiber
1 kase nohut
1 limonun suyu
Tuz,nane,kırmızı biber.

Yapılışı

Geceden nohutları ıslatalım ve şişmeye bırakalım. Orta büyüklük de tencereye biraz yağ ile arpacık soğanları soteli yelim. Arpacık soğanı temizlemek size zor geliyor ise büyük boy soğanda kullanabilirsiniz. Domates ve biber salçasını katıp soğanlarla birlikte salçaların kokusu gecene kadar kavuralım. Kup şeklinde doğradığımız etimizi ve nohudumuzu 2 bardak su ile güzelce pişirelim.

Pişmiş etin üzerine iri parçalar şeklinde doğranmış patlıcan, domates, halka doğranmış sarımsak ve doğranmış biberleri ekleyip kısık ateş de 10 dakika pişirelim. Karışıma limon suyu ilave ederek hafifçe karıştıralım.

 Ayrı bir tavada yağı ısıtıp nane ve pul biber katarak yağı hafifçe kızdıralım ve pişen yemeğin üzerine kızgın yağı ilave edelim.

Tereyağı ile hazırlamış olduğumuz şehriyeli bulgur pilavı ile servis edebiliriz.

Antep ilimizin gelin çıkartma yemeği ekşili doğramamız hazır. Gelinimiz rahatlıkla çıkabilir. Afiyet olsun