BIST 8.887
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.239,15
HABER /  GÜNCEL

İşte emniyetteki Cemaatçi polis sayısı! Şok iddialar

'Paralel yapı' olarak adlandırılan Gülen Cemaati'nin emniyette 41 bin polisi olduğu öne sürüldü.

Abone ol

Emniyette Gülen Cemaati yapılanması iddiasına ilişkin Sabah gazetesi bugün bir istatistik yayımladı. Gazetenin iddiasına göre 41 bin 'paralelci' polis var. Emniyet'in istihbarat, TEM ve personel dairesinin 'paralel yapı'nın istatistiğini çıkardığını belirten Sabah gazetesi, "Buna göre Pensilvanya Örgütü, 40 ilde 5 bini rütbeli 41 bin polisle ihanet ağını ördü" iddasını gündeme taşıdı.

40 İLİN EMNİYET TEŞKİLATINA MI SIZDILAR?

Uzun yıllardır gündemde olan Gülen Cemaati'nin polis yapılanmasına ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı. İçişleri Bakanlığı'nın talimatı üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat, TEM ve Personel daireleri tarafından yapılan çalışma sonucunda 'paralel yapı'nın emniyet ayağının istatistiki tablosu çıkarıldı. Buna göre 'paralel yapı' aralarında Ankara, İstanbul, Adana, Bursa ve İzmir'in de bulunduğu 40 ilin emniyet teşkilatlarına sızdı.

5 BİNİ RÜTBELİ POLİS

Nüfus ve iş yoğunluğu açısından Türkiye'nin en kritik illerini kapsayan çalışma sonucunda 'paralel yapı' içinde faaliyet gösteren, toplantılara katılıp ilişkili olan 41 bin civarında polis tespit edildi. Bunların 5 bini, emniyetin amirlik sınıfının ilk basamağı olan komiser yardımcılığından başlayarak, 1. sınıf emniyet müdürlüğüne kadar olan rütbeli kadroyu oluşturuyor. Geri kalan 36 bin civarındaki sayının ise polis memuru olduğu belirlendi. Elde edilen sayısal veriler teşkilatın 5'te 1'ini (yüzde 20) paralel yapının oluşturduğunu gösterdi.

PİRAMİTİ DÜZELTME ÇABASI

Yeniden yapılanma kapsamında TBMM'ye sunulan "İç Güvenlik Paketi'nde" radikal önlemler yer alırken 228 bin mensubu bulunan emniyet teşkilatının personel yapısı da ayrıca mercek altına alındı. Piramidi bozulan teşkilatı yeniden düzeltme çalışmaları kapsamında İstihbarat, Terörle Mücadele ve Personel Daire başkanlıkları tarafından emniyette yuvalanandığı iddia edilen 'paralel yapı' mensuplarının tespiti için ilk aşamada 40 ile öncelik verildi.

Paralel yapının fotoğrafının çekildiği çalışmayı özellikle İstihbarat, KOM ve TEM başkanlıkları yürüttü. İllerde, bu başkanlıkların bünyesinde görev yapan şube müdürlüklerinde aktif olarak paralel yapı adına faaliyet yürüten amirler, müdürler ve polisler tespit edildi. 40 ilde görevli bulunan 180 bin polis arasından 5 bini rütbeli olmak üzere yaklaşık 41 bin ismin paralel yapıyla ilişkisi tespit edildi. 41 ildeki çalışmaların ise sürdürüldüğü öğrenildi.

İLK ETAPTA 600 EMEKLİ

40 ildeki çalışma sonucunda 'paralel yapı'ya ait evlerde yetişen, faaliyetlere katılan veya ilişkisi tespit edilen kişilerin teşkilat içindeki oranının 5'te 1'e karşılık geldiği belirlendi. "İç Güvenlik Paketi"nin bir ayağını oluşturan emniyetteki paralel ayıklamanın dayanağını oluşturan bu çalışmanın, emeklilik formülüne de ışık tutacağı öğrenildi. Haklarında açılan soruşturmalar sonucunda teşkilattan ihraç edilen amir kadrosundaki 150 personel dışında merkeze çekilenlerin de aralarında bulunduğu 600 kişinin ilk etapta re'sen emekli edilmesi bekleniyor.

ekran-resmi-1436-02-06-8.31.42-am.png