BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

İşte emekli olma yaşları

Kim hangi şartla ne zaman emekli olacak sorularının cevapları tablo halinde karşınızda

Abone ol

Herkesin çalışma hayatında en çok merak ettiği konu olan emeklilik şartları kaleme alındı. Milliyet'ten Cem Kılıç'ın haberine göre emeklilik hakkına kavuşabilmek için temelde üç şartın yerine getirilmesi gerekiyor.

EMEKLİ OLMAK İÇİN GEREKEN 3 ŞART

Emekli olmak için ilk şart belirli bir süre sigortalı olma koşulu. Sigortalılık süresinin yanında belirli bir yaşın da tamamlanması gerekiyor. Emeklilikte üçüncü koşul ise prim ödeme gün sayısı. İşte bu üç koşul bir arada sağlandığında emekli olmaya hak kazanılıyor. Dolayısıyla ne zaman emekli olunacağının hesaplanmasında doğum tarihi ve ilk kez sigortalı olunan tarih büyük önem taşıyor.

ESKİ-YENİ SSK'LILARA DİKKAT

Bu 3 koşulun kimlere, nasıl uygulanacağı ise farklılık gösteriyor. Emeklilik şartlarında 4/a'lılar, yani eski adıyla SSK'lılar için çok önemli iki tarih söz konusu: 8 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008. Bu tarihten önce ve sonra sigortalılık giriş tarihleri, emeklilik şartlarında önemli farklılıklar yaratabiliyor.

İNTERNETTEN HESAPLAMA

SGK'nın internetten oluşturduğu uygulama ile de emeklilik yaşını hesaplamak mümkün. http://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ adresindeki bu uygulama ile çalışanlar emeklilik şartlarını detaylı olarak öğrenebiliyorlar.

İşte kimlerin hangi şartlarla ne zaman emekli olacağını gösteren o tablolar;

İŞE BAŞLAMA TARİHİNE GÖRE 4/A'LILARIN (SSK) EMEKLİLİK ŞARTLARI



aaa_6333.20131202141152.jpg

 aa_9426.jpg

ss_7741.jpg