BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.310,97
HABER /  GÜNCEL

İşte dünyanın en zeki insanı

Bugüne kadar ölçülmüş en yüksek IQ'ya sahip: Tam 228... Yani Einstein'ı, Newton'u, Kasparov'u geride bırakıyor.

Abone ol

Amerikalı Marilyn vos Savant, dünyanın gelmiş geçmiş en zeki insanı olarak Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alıyor. IQ’su ise, bugüne kadar ölçülen en yüksek seviyede, tamı tamına 228

EİNSTEIN'DAN ÇOK FAZLA

Zeki insan denildiğinde akla Alman bilimadamı Albert Einstein geliyor. Ancak biri var ki, IQ’su ile neredeyse Einstein’ı, yanında ilkokul öğrencisi durumuna sokuyor. Adı, Marilyn vos Savant. Bugüne kadar hesaplanan en yüksek IQ seviyesine sahip olan 62 yaşındaki Amerikalı kadın bir süre dünya çapında şöhretin tadını çıkardıktan sonra, şimdi zekasını başkalarının hizmetine veriyor.

BAKKALDA ÇALIŞIYORMUŞ

Savant, New York’un ünlü Parade dergisinde “Ask Marilyn” köşesinde okuyucuların çözmekte zorlanarak kendisine gönderdiği soruları yanıtlıyor. 10 yaşında ailesinin Missouri kentindeki bakkalında çalışmaya başlayan Savant’ın hayatı, yine aynı yılda, okulda girdiği bir IQ testinde değişmiş. Testin sonucunun 228 çıktığı gören öğretmenler, buna inanmamış. İnanılmasının neden zor olduğunu açıklamak istersek, Savant’ın 10 yaşında ölçülen “beyin yaşı” aslında 23 yaşındaki bir genç kızla aynı seviyede.

UZMANLIK ALANI YOK

30 yıl boyunca, birçok işte çalışan Savant, şöhreti 1986’da Guinness Rekorlar Kitabı’na “Dünyanın en zeki insanı” olarak başvurmasıyla kazanmış. O zamandan beri yapılan birçok IQ testinde, aynı skoru koruyan kadının belli bir uzmanlık alanı yok. Boş zamanlarında, böceklerinin evriminden, ekonometriye, sosyolojiden, kuantum fiziğine kadar birçok farklı alanda kendisini eğitiyor. “Bu kadar zeki olmak nasıl?” sorusuna ise şu yanıtı veriyor: Zeka da güzellik gibi. Ne kadarına sahip olursanız, hayat da o kadar kolaylaşıyor. Peki, bu kadar zeki bir kadın kiminle evli derseniz, kocası da ondan geri kalmıyor. Savant, 1987’den beri, “yapay kalbin” mucidi Amerikalı ünlü kalp doktoru Robert Jarvik ile evli.

İŞTE DÜNYANIN DİĞER ZEKİ İNSANLARI

Koreli fizikçi Kim Ung-yong / 210
İngiliz fizikçi Isaac Newton / 190
Fransız yazar ve filozof Voltaire / 190
Rus Dünya Satranç Şampiyonu Garry Kasparov / 190
İtalyan bilimadamı ve sanatçı Leonardo Da Vinci / 180
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu / 180
Alman müzisyen Johann Wolfgang von Goethe / 179
Alman teolog Martin Luther / 170
İtalyan astronom Galileo Galilei / 165
Alman müzisyen Ludwig van Beethoven / 165
Alman fizikçi Albert Einstein / 160
İngiliz fizikçi Stephen W. Hawking / 160
Amerikalı aktris Sharon Stone / 154
İngiliz doğa tarihçisi Charles Darwin / 153