BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,77
ALTIN 2.488,98
HABER /  POLİTİKA

İşte DSP'nin CHP ile ittifak kararı

DSP genel seçimlerde CHP ile ittifak yapacak mı? Herkesin merak ettiği soruya DSP lideri Türker çevap verdi.

Abone ol

DSP Genel Başkanı Masum Türker, ''Benim liderliğimde, DSP asla başka bir partinin şemsiyesinde seçimlere girmeyecek. Daha önce girdik de ne oldu? Oylar, karşısında birleştiğimiz AKP'ye gitti'' dedi.

Türker, partisinin Adana İl Kongresi'nin açılışındaki konuşmasında, ''il kongrelerinin ardından kurultayın yapılacağını, bu kurultayda, müzmin bir muhalefet liderliğine değil, başbakanlığa aday olduğunu, DSP'nin bir örgüt ve kadro partisi olacağını'' söyledi.

DSP'nin CHP ile birlikte girdiği seçimleri hatırlatan Türker, ''Benim liderliğimde, DSP asla başka bir partinin şemsiyesinde seçimlere girmeyecek. Daha önce girdik de ne oldu? Oylar, karşısında birleştiğimiz AKP'ye gitti. Ancak, başka partide olup da bizim gücümüze ihtiyaç duyan varsa onlar bizim şemsiyemiz altına gelebilirler'' diye konuştu.

Türker, gezileri sırasında kendisine ''solda birlik yapın'' diyenler olduğunu ancak bu kişilerin yüzde 85'inin AK Parti'ye, ANAP'a, MHP'ye ve DYP'ye oy verdiklerini söylediklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Biz 1999'da yüzde 22.5, CHP ise yüzde 9.5 oy aldı. İkisinin toplamı yüzde 32 eder. 2007'de 'vatan için' dedik AKP'ye karşı iki parti seçimlere birlikte girdik. Aldığımız toplam oy yüzde 20. Peki bu yüzde 12 nereye gitti, bakıyoruz MHP'ye mi gitmiş? MHP 1999'da yüzde 18 almış, 2007'de yüzde 14 almış, demek ki buraya gitmemiş, tam tersi bu partide yüzde 4 oy kaybetmiş. Diğer partilere de gitmemiş ama AKP'ye gitmiş. Ama bir dahaki seçimde bu yüzde 12'yi de söke söke alacağız. Bu nedenle partililerimiz, 'aman birleşin' baskılarına kanmasınlar.''

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE DESTEK YOK

Türker, son günlerde Anayasa değişikliğinin tartışıldığını anımsatarak, ''Bu konuda, AKP'ye destek verdiğimizi söyleyip bizi eleştirenler şimdi onlarla aynı masada tartışıyorlar. Biz daha önce beş maddelik teklif sunmuştuk. Hazırlanan pakette bu tekliflerden yararlanılmış. Ancak, bizim bu paketteki olmazsa olmaz koşulumuz seçim barajının yüzde 10'da yüzde beşe düşürülmesi. Bu yapılmadan Anayasa değişikliği paketine destek vermemiz mümkün değil'' dedi.

''AKP iktidarında getirilen yeni düzenlemelerde muhtaçların arttığını, işsizliğin had safhaya ulaştığını'' savunan Türker, yeşil kartlı sayısının 21 milyona ulaştığını, altında lüks arabası da olsa AK Parti'ye yakın olanların yeşil kart aldığını'' ileri sürdü.

Hayal Balo Salonu'nda gerçekleştiren il kongresinde, konuşmaların ardından Yalçın Akyol'un başkanlığında oluşturulan divanla seçimlere geçildi. Seçimde, halen başkanlık görevini yürüten Şenol Pektaş ile Cumali Bozkurt'un hazırladığı listelerin yarışacağı bildirildi.