BIST 9.753
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.430,78
HABER /  GÜNCEL

İşte büyükşehir olacak 5 kent!

İçişleri Bakanlığı, Trabzon, Malatya, Şanlıurfa, Denizli ve Hatay’ın “Büyükşehir Belediyesi” stasüne yükseltilmesi için başladığı mevzuat çalışmalarını tamamladı.

Abone ol

Bakan Beşir Atalay, son Bakanlar Kurulu'nda çalışmalarla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bilgi verdi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ağustos ayında Şanlıurfa'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında, aralarında Şanlıurfa'nın da bulunduğu üç kentin belediyesinin "Büyükşehir Belediyesi" haline getirilmesi için çalışma başlatıldığını açıkladı.

Bunun üzerine nüfusları 750 bini geçen bazı kentlerin bu statüye yükseltilmesi amacıyla mevzuat çalışması başlatıldı.

İlk aşamasında Şanlıurfa'nın yanı sıra Malatya ve Denizli kapsama alındı. Sonra çalışmalara Hatay ile Trabzon da eklendi. Böylece, 5 büyük kentin belediyelerinin, alt kademe belediyelerinin de kurulmasına olanak sağlayan "Büyükşehir Belediyesi" statüsü yükseltilmesi öngörüldü.

Halen yürürlükteki 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası uyarınca kurulması öngörülen yeni büyükşehir belediyelerle ilgili çalışmaların İçişleri Bakanlığı'nda tamamlanması sonrasında Atalay, Erdoğan'ı bilgilendirdi. Son Bakanlar Kurulu'nda Atalay'ın Erdoğan'a 5 kentin ismini sunduğu öğrenildi. İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Erdoğan'ın talimatına göre, hazırlanan yasa tasarısının Başbakanlık'a gönderileceğini kaydetti.

16 BÜYÜKŞEHİR VAR

Yurt genelinde, Büyükşehir Belediyesi statüsü taşıyan 16 kent şöyle: Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya, Samsun. Bu büyükşehir belediyelerden Ankara, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya ve Samsun Ak Partili, Adana MHP'li, Antalya, Mersin ve İzmir CHP'li, Diyarbakır BDP'li, Eskişehir DSP'li belediye başkanlarınca yönetiliyor. Trabzon, Malatya, Denizli ve Hatay belediyeleri Ak Partili. Şanlıurfa'da ise SP'li belediye başkanı görev yapıyor.