BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

İşte bu yüzden iftarda karpuz sahurda domates!

İşte bu yüzden iftarda karpuz sahurda domates!

İftara kadar susamamak için bazı besinleri özellikle tüketmek gerekiyor. İftarda karpuz, sahurda domates yenilmesi öneriliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapan'a sahurda ve iftarda tüketmemiz gereken ve gerekmeyen yiyecekleri sorduk.

İşte bu yüzden iftarda karpuz sahurda domates!

Oruç tutarken susamamak için bazı besinlerin özellikle tüketilmesi gerekiyor. Ramazan'da sağlık sorunları yaşamamak için tüketilen yiyecekler kadar su miktarı da oldukça önem taşıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapan, "Su besinlerin sindirimi, emilimi, atımı, vücut ısısının düzenlemesi, eklemlerin kayganlığının sağlanması gibi birçok önemli göreve sahiptir" diyor. Günlük ortalama su ihtiyacının 2- 2.5 litre civarında olduğunu belirten Tuba Kayan Tapan, Ramazan'da sıvı kaybını ve ödemleri önlemek için mutlaka su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Su içeriği yüksek besinlerin iftar ve sahur sofralarında yer bulması gerektiğini ifade eden Tapan, şöyle devam ediyor…

İşte bu yüzden iftarda karpuz sahurda domates!

KIZARTMADAN UZAK DURUN Gün içinde susamamak adına, sahurda çok tuzlu, baharatlı besinler tercih edilmemelidir. Salça, turşu, hardal, salamura içerdiği yüksek tuz nedeniyle tüketilmemesi gereken besinlerdir. Yine, kızartmalar ve çok yağlı besinler de susuzluğu arttırır. Basit şeker içeriği yüksek olan besinler de susuzluğa neden olacaktır. Şekerli, şerbetli besinlerin yerine meyve veya şekersiz komposto tüketilirse susuzluk çekilmeyecektir. Öte yandan sahurda çay içilmemeli. Çay diüretik (sıvı atımı sağlayan) olduğundan idrar çıkışına yol açar ve bu yüzden susuzluk artar. Aşırı çay-kahve vücuttan su atımını artırır. Ramazan'da iftardan sonra fazla miktarda çay-kahve içmek ertesi günkü oruçta susuzluk hissedilmesine sebep olabilir. İçilen çay-kahve kadar su içmeye çalışılmalıdır.

İşte bu yüzden iftarda karpuz sahurda domates!

TATLI NİYETİNE YİYİN Taze sebze-meyveler bağırsakta daha fazla kalır ve susuzluğu azaltır. İftar-sahur sofralarından eksik etmemek gerekir. Karpuzun yüzde 91'i su, yüzde 6'sı şekerdir. Antioksidan özelliği vardır. İftardan sonra tatlı yerine yenilebilir. Fakat miktar önemlidir. 1 parmak kalınlığında, 2-3 üçgen dilimi karpuzu geçilmemelidir.

İşte bu yüzden iftarda karpuz sahurda domates!

YEMEK SONRASI BİTKİ ÇAYI... Hazmı kolaylaştırmak için yemek sonrası bitki çayı (rezene, papatya, melisa) içilebilir. Kan şekerini dengelemesi için çaylarınızda kabuk tarçın kullanın. İçilen çay, kahve, meyve suyu sıvı olarak adlandırılır. Ancak bunların hiçbiri suyun yerini almaz. İçtiğiniz suyu hesaplarken, diğer sıvıları içine katmamalısınız.