BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  SEÇİM

İşte Başbakanlık için Erdoğan'ın aklındaki o isim!

Başbakan Erdoğan2ın cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda yerine geçecek başbakanın kim olacağı merak konusu. İşte Başbakanlık koltuğuna en yakın isim...

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı'na sayılı günler kaldı. Aday olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmesi durumunda yerine gelecek isim ise halen açıklanmadı. Konuyu köşesine taşıyan Haber 7 yazarı Mehmet Acet kulislerde gezen isimleri değerlendirdi. İşte o yazı;

YENİ BAŞBAKAN KİM OLACAK?

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan’ın Hatay mitingine götürdüğü gazetecilere yaptığı açıklamalar ile önceki akşam Atv yayınında söylediklerini birleştirdiğinizde resmin önemli ölçüde netleştiği görülüyor.

Önce 28 Ağustos’ta görev süresi dolacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün durumuna bakalım.

Gül, geçen hafta TOBB’nin iftarında konuştu “Milletime hizmet etmeye devam edeceğim. Hizmet etmenin çeşitli yolları var. Bakalım nasıl hizmet edeceğim. Nasıl olur, ne olur, ayrı konu” dedi.

Önceki akşam Başbakan Erdoğan, Gül’ün durumu kendisine sorulduğunda, Cumhurbaşkanı ile bu konuları A’dan Z’ye konuştukları hatırlatmasını yapıp şöyle dedi: “Bizim için en önemli dönem şu ara dönem. Bu ara dönemin de süresi zaten 10 ay. 10 aylık süreden sonra zaten cumhurbaşkanımızın siyasete geri dönme gibi bir arzusunun olması halinde buna Ak Parti içerisinde kimse “Niye dönüyorsun” demez, “dönme” demez. Böyle bir şey zaten mümkün değil” Bu açıklamaları yan yana getirdiğinizde, Cumhurbaşkanı Gül’ün durumu ve geleceği ile ilgili şu verilere ulaşıyorsunuz.

* Erdoğan, Gül’ün partiye dönüşü için (Başbakan olarak değil, milletvekili olarak) takvimi 2015 seçimleri olarak (Haziran 2015) veriyor.

* Bu durumda Ankara kulislerinde sıkça dillendirilen haliyle Cumhurbaşkanı Gül’ün, Ak Parti’nin Eylül’de yapılması planlanan Büyük Kongre’de Genel Başkan olarak seçilmesi ve partiyi 2015 genel seçimlerine Genel Başkan olarak götürmesi ihtimalinin ortadan kalktığı anlaşılıyor.

* Bu da demek oluyor ki; 2015 seçimlerine Ak Partiyi, 28 Ağustos’ta (seçilmesi halinde tabi)Köşk’e çıkacak olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın atayacağı yeni başbakan götürecek.

YENİ BAŞBAKAN: KUVVETLE MUHTEMEL AHMET DAVUTOĞLU

Peki bu başbakan kim olacak? Cevabı bulmak için Erdoğan’ın sözlerinden yola çıkarak ‘iz sürmeye’ devam edelim.

Şu sözler önceki akşama ait: “Burada bir koalisyon hükümeti yok, oturmuş bir hükümet var. Bu oturmuş hükümetin içinden başbakan atanacaktır. Başbakan eğer kabinesinde herhangi bir değişiklik düşünürse, o değişiklikleri yapacaktır. Böylece hükümeti 2015 seçimlerine partisiyle götürecektir.” Bu durumda; * Parti’nin Genel Başkanı ile Başbakan aynı kişi olacak. (Kongre’ye kadar Mehmet Ali Şahin’in geçici Genel Başkanlığı hariç) * Başbakan olarak atanacak kişi, Eylül’de Genel Başkan seçildikten sonra Ak Parti’yi 2015 seçimlerine başbakan olarak taşıyacak.

* Görevi alacak olan kişi, partiyi 2015 seçimlerine götüreceği için bu kişinin üç dönem şartına takılan isimlerden biri olma ihtimali ortadan kalkıyor.

* Bu da demek oluyor ki, başbakan aslında geçici bir süreliğine değil, kalıcı olarak bu görevleri üstlenecek ve Ak Parti’yi önümüzdeki 5-10 yıllara taşıyacak bir isim arıyor. (Ya da bu isim çoktan belli ama açıklanmış değil) Erdoğan, önceki akşam ATV yayınında Cumhurbaşkanı olması halinde yeni bir başbakan ataması gerekeceğinin hatırlatılması üzerine şöyle dedi.

“İlk etapta halkımız bu görevi bize verirse kafamızda oluşturduğumuz alternatiflerden bir tanesini, istişarelerimizi yapacağız, ondan sonra belirleyeceğiz. Anket metodum çok önemlidir. Orada da bir anket yaparım.” Başbakan kafasındaki alternatiflerden söz ediyor ancak sıraladığı şartları yan yana koyunca ortada fazlaca bir alternatif olmadığı görülüyor.

Üç dönem şartına takılmayıp ismi başbakan olarak geçen aslında tek bir kişi bulunuyor.

Bu isim, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu.

Siyaset elbette sürprizlere açıktır ve 24 saat siyasette uzun bir süredir.

Ancak Başbakanın yaptığı tarif üzerine kafa yorup sözlerinin izini sürdüğünüzde varış noktanız burası oluyor. 

Bugün Kadir Gecesi, peki Türkçe ve Arapça Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır? Tıklayın...