BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.405,24
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

İşte Başbakan'ın ardındaki halk desteği

Pew’in Mart ayı raporuna göre, halkın yüzde 62’si Başbakan Erdoğan’ı destekliyor.

Abone ol

Dünyanın önde gelen araştırma kuruluşlarından Pew'in yeni yayınladığı bir rapora göre; Türkiye'de rağmen halkın yüzde 62'si Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı genel olarak destekliyor. Mart ayında gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre Erdoğan'ı desteklemeyenlerin oranı yüzde 34.

Araştırma, Türkiye genelinde halkın çoğunluğu tarafından desteklen Başbakan Erdoğan'ın popülaritesinin İstanbul'da nispeten daha düşük olduğunu gösterdi. İstanbul'da yaşayan insanların yüzde 46'sı Erdoğan hakkında olumlu görüş beyan ederken yüzde 54'ü olumsuz düşünüyor.

Araştırmada ayrıca, Erdoğan'ın, kendilerini laik Müslüman olarak tanımlayanlar arasındaki popülaritesinin düşük olduğu ve bu insanların sadece yüzde 36'sının Başbakan Erdoğan hakkında olumlu düşünce ifade ettiği vurgulanıyor.

Diğer taraftan günlük ibadetlerine devam eden Müslümanların dörtte üçü Erdoğan hakkında olumlu düşünüyor.

BBC: ERDOĞAN´A DESTEK HALA GÜÇLÜ

İngiliz Yayın Kuruluşu BBC yazarı James Reynolds, Taksim'deki protestoların tüm Türkiye'nin Başbakan Erdoğan'a karşı olduğu görünümü çizse de bunun gerçeği yansıtmadığını yazdı.

BBC'nin İstanbul muhabiri Reynolds kaleme aldığı yazıda, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'nın dışındaki kentin Başbakan hakkında farklı fikirlere sahip olduklarını aktararak İstanbul'un başka yerlerinde Başbakan'ın hala güçlü destekçileri olduğunu yazdı. İstanbul'daki gözlemlerini aktaran yazar, İstanbul Boğazı'nın diğer yakasındaki Üsküdar'ın gösterilerden çok uzak olduğunu belirterek burada yaşayanların görüşlerine yer verdi. Reynolds yazısına şöyle devam etti:

"Son 10 yıldır bu bölge Başbakan tarafından yeniden geliştirildi. Hükümet bir camiyi yeniliyor, ayrıca Boğaz Köprüsü'nün diğer yakasında metroya bağlanacak bir tünel inşa ediyor. Başbakan'ın 2020 Olimpiyatları için geliştirdiği yeni projeler de buradan çok uzak değil."

Yazar, turizm sektöründe çalışan bir kişinin, "Hiç kimse kusursuz değildir, Erdoğan'ın iyi politikaları da var kötü politikaları da var ancak yüzde 90'ı bu ülke için iyiydi. Onu sevenler de olabilir, sevmeyenler de. İnsanların bunun için polis araçlarını yakmaları ya da taş atmaları gerekmiyor" sözlerini aktarırken bir başkasının, "Erdoğan, Atatürk'ten sonra Türkiye'deki en büyük lider. İnsanlar bir şey yapmazsa polis de saldırmaz, polisin işi insanları korumak sözlerine yer verdi. Üsküdar'da Başbakan Erdoğan'a karşı görüşlerin de var olduğunu yazan Reynolds yazını şöyle noktaladı:

"Burda kimse Başbakan'ın posizyonunun tehlike altında olduğunu düşünmüyor ancak ilk kez Türkiye Başbakan'ının geleceği tartışmaya konu oluyor."

Pew