BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İşte Aziz Nesinin olay röportajı

Aziz Nesin öyle bir röportaj vermişti ki... Okumanın tam zamanı...

Abone ol İNTERNETHABER
(Röportaj: Ercüment Dursun/)

Ünlü yazar Aziz Nesin, bugünlerde medyanın manşetinde. Nedeni oğulları arasındaki türbana dair görüş farklılığı... Peki Aziz Nesin din, türban ve Kuran üzerine ne düşünür, ne derdi...

"O bir ateistti" deyip geçmeyin... 1995 yılında Aksiyon dergisine verdiği bu röportajı mutlaka okuyun... Özellikle de türban ve islamiyet üzerine olan sözlerini...

AZİZ NESİN'İN DİNİ
EĞİTİMİ

Aziz Nesin bir ateistti. Ancak çok iyi bir din eğitimine sahipti. Şöyle anlatıyor; "Bir defa Arapça okudum. Yani, Arap harfleriyle yazmayı öğrendim. Emsile, Bina, Maksud ve Avamil okudum. Daha sonra İslam'ın şartlarını yerine getirmeyi öğrendim."
NAMAZ KILARDI
Bunu şöyle anlatıyordu;
"Zannediyorum 12-13 yaşına kadar namaz ve oruç ibadetini yerine getirdim. Daruş§afaka'da okudum. Orada namaz mecburi idi. Daruşşafaka'da arkadaşlarım kaytarırlardı. Abdest almadan namaz kılarlardı. Ben öyle yapmazdım. Bütün kurallara uyardım. İçimden gelerek ibadetlerimi yapardım. İçimizde Allah korkusu vardı."


İşte o söyleşiden satırbaşları;

DİNE KARŞI MI?


"Ben hiçbir zaman dine karşı tavır almadım. Ne İslamiyet'e ne de bir başka dine. Bazı kesimler ısrarla beni öyle göstermeye çalışıyorlar. Kaldı ki tavır almayı da doğru bulmuyorlar. Bir kere sosyolojikolarak bu doğru değiL. Insanların inanmaya ihtiyaçları var."

PEYGAMBERE İNANIRIM

(...)Benim inandığım başka şeyler de var. Peygamberlerin büyük bir insan olduğuna inanıyorum. Ama, zamanının büyüğü. Onun söyledikleri uzun zaman değerini korur. Bazı söyledikleri bugün için bile çok değerli. Ama, hiçbir faninin söylediği söz sürekliliğini sonsuza kadar koruyamaz. Bu benim kendi inancım. Bunun propagandasını yapmıyorum, kimseye dinsiz olmasını söylemiyorum."

MİSYONER PEŞİNE TAKILDI
"Bir tane misyoner kadın beni Hıristiyan yapmak için aylarca uğraştı ama Hristiyan olmadım. Hıristiyan yaptığı kızlar vardı, onları bana gösterdi. Bunlar sadece Hıristiyan olmakla kalmamışlardı onu savunuyorlardı da. Baktı ki bende iş yok bıraktı.

HIRİSTİYANLIĞI SEÇMEK KOMİK

"Sadece bana değil herkese komik gelir, Müslümanlığı bırakıp Hıristiyan olmak. Eğer bir dine inanacak olsaydım Müslüman olurdum. Benim bütün eleştirilerime karşın son din olması önemlidir tabii. Daha kurallı bir dindir öbürlerine göre. Eğer seçmek gerekseydi, onu seçerdim."

" Bağnazlık bakımından Yahudilik daha bağnaz. Öyle bir dini hiçbir zaman seçmezdim. Anlaşılıyor ki insanların vicdan özgürlüğüne ve seçmeye ihtiyaçları var. Ve Allah'a ihtiyaçları var. Cennete, cehenneme ihtiyaçları var. Yanlıştır bu, doğru değildir bu demek, çok yanlış olur. "

AYDINLAR KURAN OKUMALI

"Türkiye'de aydınların, yazarların mutlaka Kur'an'ı okumaları gerekir. Sadece Kur'an değil diğer dini kitapları da okumaları gereklidir. İster dinli olsun ister dinsiz olsun her Türk'ün köken olarak Müslüman bir aileden geldiği için bunları bilmesi ve okuması gerekir. Okunması gereken baş kitaptır Kur'an."

DİN TEHLİKE Mİ?
"Dini ve dindarları tehlike görmüyorum. Tehlike gibi görülmesine de karşıyım. Eğer İslam hoşgörüyse bana da hoşgörüyle bakmalılar. Karşılıklı saygı. Ben de onlara saygı duyuyorum. Ama, boğazlayan, canavarlık yapanlara nasıl saygı duyayım.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI APTALLIK

"Başörtüsünü yasaklamaya çalışmak aptallıktır. Başörtülü kızların okullara alın mamasına karşıyım. Başlarını örtmesinler demek demokrasi veya laiklik demek değildir. Neden? Çünkü, ilkokuldan beri aldığı eğitim sonucu o ister istemez birgün başını örtecektir. Örtme demek, 'Oranı buranı, aç' demek kadar saçma. Ben başlarını örtmelerinden yanayım. Ama, okullardaki din derslerinin kaldırılması lazım. Veya o dersi gerçekten din dersi yapsınlar.

İMAM HATİPLİ ORDUYA GİRSİN

"Mesela başka birşey: İmam-hatip mezunlarının harbokullarına girmesi mevzuu! Ben girmelerinden yanayım. İmam-hatip mezunları eğer istedikleri fakültelere girebiliyorlarsa harbokullarına da girmeli.