BIST 9.694
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.427,99
HABER /  GÜNCEL

İşte Alp'lere çakılan uçaktaki tek Türk!

Alp dağlarına çakılan Alman havayolu şirketi Lufthansa’ya bağlı Germanwings yolcu uçağında Muradiye Lohman adında bir Türk yolcu da vardı.

Abone ol

Alman havayolu şirketi Lufthansa’ya bağlı Germanwings havayolu şirketine ait Airbus A320 model yolcu uçağı, İspanya’nın Barcelona kentinden Almanya’nın Düsseldorf şehrine giderken, Fransa’nın Alp Dağları bölgesine düştü. Yolcular arasında Kayseri doğumlu Muradiye Lohman adında bir Türk vatandaşı da vardı.

150 kişi taşıyan uçağın, Nice kentinin kuzeyindeki Barcelonnette kasabasına 100 kilometre uzağındaki nüfusun bulunmadığı bir alana düştüğü aktarıldı. 4U 9525 sefer sayılı uçakta bulunan 144 yolcu, iki pilot ve dört mürettebattan kurtulan olmadı.

UÇAK 8 DAKİKADA DÜŞTÜ

Uçağın kalktıktan 50 dakika sonra, Türkiye saati ile (TSİ)  11.53 sıralarında düştüğü bildirildi. Radar kayıtlarına göre, uçak hızla irtifa kaybederek yere çakıldı. Uçağın, TSİ ile 11.47’de Provenza kentinde bulunan havaalanındaki kuleye acil durum çağrısı yaptığı kaydedildi. Firmadan yapılan son açıklamada, imdat çağrısının irtifa kaybeden uçağın bilgisayarları tarafından “otomatik olarak yapıldığı” bilgisi verildi. 38 bin feet’ten 8 dakika içerisinde 6 bin feet’e düşen uçağın enkazı Digne köyü yakınlarında bulundu.

Uçağın Fransız Alpleri’nde dağlık bir bölgede düşmesi sebebiyle enkaz alanına ulaşım güçlükle sağlandı. Fransız yetkililer, 2 bin metre yüksekliğindeki bölgeye ulaşımın yalnızca helikopterler yardımıyla sağlanabildiğini, yürüyerek ise en az 3 saatlik mesafede bulunduğunu açıkladı. Fransa’nın taşımacılıktan sorumlu Devlet Bakanı Alain Vidalies, uçak kazasından sağ kurtulan olmadığını doğruladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, resmi ziyaret nedeniyle Fransa’da bulunan İspanya Kralı 6’ıncı Felipe ile düzenlediği basın toplantısında uçakta, Alman, İspanyol ve Türk yolcuların olduğunu açıkladı. Katalan haber kanalı ’24 Saat’ ise Almanya kaynaklarına dayanarak uçakta 39 Türk soyadlı kişinin bulunduğu bilgisine ulaştıklarını duyurdu.

45 İSPANYOL 67 ALMAN VATANDAŞI VARDI  

Yolcuların kimlikleri henüz açıklanmazken 45 yolcunun İspanyol soyadına sahip olduğu belirtildi. Germanwings Havayolu şirketinin yaptığı basın toplantısında, uçakta 67 Alman yolcunun bulunduğu ancak sayının değişebileceği belirtildi. Şirket yöneticisi Thomas Winkelmann, uçakta 2 bebeğin de bulunduğunu açıkladı. Uçakta Alman lisesi See’s Joseph-Koenig’den öğrenci değişim programı kapsamında 16 yolcunun ve iki öğretmenin de bulunduğu açıklandı.

PİLOT DENEYİMLİ

Germanwings yetkilileri, kaptan pilotun 10 yıldır Lufthansa için çalıştığını ve 6 bin saatlik Airbus uçuş tecrübesi olduğunu söyledi. Uçağın en son dün Almanya’nın Düsseldorf kentinde teknisyenler ve mühendislerin de yer aldığı ekip tarafından rutin kontrolden geçirildiği; 2013 yazında da uçağın kapsamlı kontrolleri de yapıldığı aktarıldı. Yetkililer uçağın eski olduğunu reddederek “mükemmel durumda olduğunu belirttiler.

ŞİRKETİN İLK KAZASI

Kaza, 1997 yılında Eurowings ismiyle kurulan ve 2002 yılında Germanwings adını alan havayolu şirketinin karıştığı ilk kaza olarak tarihe geçti. Airbus A320 tipi uçağın ilk seferinin 1990 yılında yaptığı, 1991 yılından itibaren Germanwings tarafından kullanıldığı öğrenildi. Germanwings şirketinin CEO’su Thomas Winkelmann, uçağın düşmeden bir gün önce kontrollerinin yapıldığı ve filoda bulunan Airbus A320 model uçakların sicilinin temiz olduğunu söyledi.

DÜŞEN UÇAKTAKİ TEK TÜRK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Polonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna’nın katılımıyla, Polonyalı ve Türk İş dünyası temsilcilerine verilen gala yemeğinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

fft16_mf5448052.jpeg

Bakan Çavuşoğlu, Fransa’da düşen uçakta 39 Türk yolcu bulunduğuna ilişkin sorulara, “Vatandaşlıktan çıkarılan 50 yaşındaki Muradiye Lohman adında bir kadın hayatını kaybetti. Evlenmeden önceki soyadı Çelik olan Muradiye adında bir soydaşımızın olduğunu tespit ettik. Yolcu listesini kontrol ettik. Bir de Yasmin adında bir yolcu var ama Türk olup olmadığını bilmiyoruz” diye yanıtladı. Uçakta 7A koltuğunda oturan Lohmann’ın 2001 yılında evlenip Alman vatandaşlığına geçtiği ve Çelik olan soyadının değiştiği kaydedildi. Lohmann, beş yıldır kimya devi Henkel şirketinde kilit müşteri yöneticisi olarak çalışıyordu. (ANKARA Milliyet)

LOGOLAR SİYAH BEYAZ

Germanwings ve Lufthansa havayolu şirketleri, resmi Twitter hesabında yer alan şirket logolarını siyah beyaz yaptı. Germanwings şirketi, Twitter hesabında “Bütün dualarımız uçaktaki yolcuların ve çalışanların yakınları ile birlikte” ifadesi yer aldı.