BIST 9.092
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,53
HABER /  POLİTİKA  /  İYİ PARTİ

İşte 24 Haziran'ın en şansız adayları!

Uzun yıllar MHP'de siyaset yapmasına rağmen milletvekilliği aday listelerinde yer alamayan 24 Haziran seçimlerinde ise İYİ Parti'den aday olan Osman Kurt, aldığı oy oranıyla ülke ortalamasının üzerine çıkmasına rağmen milletvekilliği yurtdışı oyları nedeniyle kıl payı kaçırdı.

Abone ol

Önce milletvekili seçilen iki İYİ Partili aday; yurtdışı oylarıyla vekilliği son anda kaybetti! 24 Haziran'ın en başarılı isimleri arasında yer alan ancak en şansız isimleri İYİ Parti Burdur Milletvekili Adayı Osman Kurt ile İYİ Parti Kahramanmaraş adayı Faruk Atlı oldu. Her iki isim de milletvekilliğini yurt dışı oylarının illere paylaştırılması nedeniyle CHP'ye kaptırdı.

Yıllarca MHP'de siyaset yapan; ancak milletvekili aday listesinde yer alamayan Osman Kurt, Meral Akşener'in teklifiyle İYİ Parti'ye geçti. 24 Haziran'da da İYİ Parti Burdur 1. sıra milletvekili adayı olan Kurt, yüzde 19.90'lık oy oranıyla partisinin üzerinde oy almayı başardı.

YURTDIŞI OYLARI HESAPLARI KARIŞTIRDI

Sandıkların açılmasıyla birlikte İYİ Parti milletvekili aday listesinin ilk sırasında yer alan Osman Kurt'un milletvekili seçildiği ilan edildi. İlk  sonuçlarda AK Parti'nin 2 milletvekili, İYİ Parti'nin ise 1 milletvekili aldığı belirtilirken, oy dağılımı illere eklenen yurtdışı oylarıyla değişti.

VEKİLLİK KIL PAYI İYİ PARTİ'DEN CHP'YE GEÇTİ

Yurtdışı oyları öncesi 34.890 oy alarak 1 milletvekili çıkaran İYİ Parti, yurtdışı oylarının 212'sini alarak Burdur'daki oy sayısını 35.102'ye yükseltti. Aynı hesaplamada yurtdışı oylarından 928 oy eklenen CHP oyları ise 35.630'a yükseldi. Böylelikle Burdurlu seçmen tercihiyle milletvekilliğini kazanan Osman Kurt, yurtdışı oylarıyla bu şansını CHP'ye kaptırdı. 

CHP'NİN ÜNLÜ YÜZÜ SON ANDA MECLİS'TE

738 bin 677 seçmenin kayıtlı olduğu 8 milletvekilliği bulunan Kahramanmaraş'ta kesin olmayan sonuçlara göre AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Ahmet Özdemir, Celalettin Güvenç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın askerlik arkadaşı ve mevcut milletvekili olan emekli müftü İmran Kılıç, Mehmet Cihat Sezal ve Habibe Öçal, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sefer Aycan ile İYİ Parti'den Faruk Atlı milletvekili olarak TBMM'ye gitmeye hak kazandı. Ancak yurt dışı oylarının partilere dağıtılmasının ardından bugün sonuç değişti.

Kesinleşmeyen sonuçlara göre Kahramanmaraş'ta AK Parti yüzde 58.46 ile 6, MHP yüzde 16.33 ile 1, CHP yüzde 9.76 ile 1 milletvekili çıkarırken, İYİ Parti yüzde 9.63 ile CHP'nin altında kalarak milletvekili çıkaramadı ve CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç milletvekili oldu.