BIST 9.463
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.495,92
HABER /  GÜNCEL

İşte 1 numara Akın Öztürk'ün ilk sözleri

Akıncı Üssü davası devem ederken bugün Akın Öztürk savunma yaptı. Darbenin askeri kanadının 1 numarası olduğu idda edilen Öztürk, "Keşke ölseydim de bu haksız suçlamayla karşı karşıya kalmasaydım" dedi.

Abone ol

5 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanık hakkında açılan davada, darbenin askeri kanadının bir numarası olduğu iddiasıyla yargılanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk savunmasını yaptı. Öztürk, 46 yıllık pilotluk hayatında bir çok operasyona katıldığını belirterek, "Keşke bu operasyonlardan birinde ölseydim de bugün bu haksız suçlamayla karşı karşıya kalmasaydım" dedi.

Akın Öztürk, askerlik yeminine halen bağlı olduğunu, silah arkadaşlarına ve devletin kurumlarına silah doğrultacak biri olmadığını belirterek, "Bu hain darbe girişimiyle ilişkilendirilmek bana bu dünyada verilecek en büyük cezadır. Defalarca ölümle burun buruna geldim. Keşke o zaman ölseydim de bunu yaşamasaydım" dedi. Öztürk 15 Temmuz şehitlerine rahmet dilerken bazı mağdur ve müştekiler ıslık çalıp, "Amerikan köpeği" diye bağırınca başkan Selfet Giray, "Burası tribün değil" diyerek, bu kişileri salondan çıkarttırdı.

Akın Öztürk medya eliyle hakkında algı operasyonu yürütüldüğünü, bunların başında da devletin ajansının geldiğini vurgularken, "Aleyhimdeki yalan haberleri ağızlarından salya aka aka yapanlar düzeltmeleri niye yapmıyor?" dedi. Öztürk'ün o gece koruması, şoförü ve konut astsubayını evlerine gönderdiğini belirtip, "Darbe yapacak olsam niye göndereyim" demesi üzerine Başkan Giray, "2. Başkan gözüküyorsunuz, tüm birlikler size bağlı olacak" karşılığını verdi. Öztürk de 2. Başkanlığın kendisi için tenzil-i rütbe olduğunu söyledi.

“AKAR'I DARBEYE İKNA İÇİN HİÇBİR ÇABAM OLMADI”

Öztürk, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın isteği üzerine darbecilerle görüştüğünü, ama kararlı olduklarını gördüğünü anlatınca Başkan Giray, bunu nasıl anladığını sordu. Öztürk, Ömer Harmancık'ın, "Arkamızda durulsa, başarılı olunurdu" dediğini kaydetti.

Akın Öztürk, Yaşar Güler'i kurtardığında Güler'in, "Burada olduğumu öğrenince geleceğini biliyordum. Allah razı olsun" diye methiyeler dizdiğini öne sürerken, Hava Kuvvetleri karargahına geldiklerinde hazırladıkları basın bildirisini Abidin Ünal'ın nezaretinde hazırlandığını ve tüm komutanların yanında yüksek sesle okuduğunu, ayrıca Abidin Paşa'nın karargahta, "Akın Paşa olmasaydı biz hala tutukluyduk" dediğini anlattı. Basında iddia edildiği gibi kaçmaya teşebbüs etmediğini ve Mehmet Partigöç'le telefonla görüşmediğini vurgulayan Öztürk, "Akar'ı darbeye ikna için hiçbir çabam olmadı. Kendisine sorulabilir. Buradaki herkese sorulsun, benden darbe lafını duyan tek kişi var mı? Bu yafta üzerime çiviyle çakılsa tutmaz" dedi.

Genelkurmay'ın 21 Temmuz 2016'daki açıklamasında da kendisinin Abidin Ünal'ın isteğiyle Akıncı'ya gittiğinin belirtildiğini hatırlatan Öztürk, şöyle devam etti:

Akın Öztürk başkan Giray'ın sorusu üzerine Hakan Evrim'in, Akar'a "Sizi kanaat önderimizle görüştürebiliriz" dediğini duymadığını, Ömer Faruk Harmancık'ın Akar'a bildiri okuduğunu görmediğini söyledi. Yine başkanın sorusu üzerine Öztürk, Akar'ın nasıl derdest edildiğini bilmediğini, ama yanına gittiğinde Akar'ın boynundaki çiziği gösterdiğini belirterek, "Çiziği görünce kendimle ilgili olarak da endişelendim. Bir gözümle acaba bir şey olur mu diye baktım" dedi. Mahkeme başkanı Giray Öztürk'e ısrarla herkesi derdest eden darbecilerin kendisine neden bir şey yapmadığını, Akar, Ünal, Güler'in emirlerini dinlemeyenlerin kendisinin emirlerini neden dinlediğini ve öyle nasıl rahat dolaşabildiğini sordu.

“ÇİZİĞİ GÖRÜNCE KENDİMLE İLGİLİ OLARAK DA ENDİŞELENDİM”

Genelkurmay'ın 21 Temmuz 2016'daki açıklamasında da kendisinin Abidin Ünal'ın isteğiyle Akıncı'ya gittiğinin belirtildiğini hatırlatan Öztürk, şöyle devam etti:

"Hayır deyip gitmesem bu duruma düşmezdim. Sebep, 45 yıllık silah arkadaşıma hayır diyemememdir. Kavgayı ayırmaya çalışırken sopa yiyen adam durumuna düştüm."

Hulusi Akar, Abidin Ünal ve Yaşar Güler'in tanık olarak dinlenmesini isteyen Öztürk 1 saat süren savunmasını "yuh" sesleri arasında tamamlarken, "Gözaltında yapılan işkenceleri ifade etmeye utanıyorum. Sorumluların tespit edilerek cezalandırılmasını ve tahliyemi talep ediyorum" dedi. Saat 15.00 itibarıyla Öztürk'ün çapraz sorgusuna geçildi.