BIST 9.540
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.491,41
HABER /  GÜNCEL

İstanbulun yeni ilçeleri kimin?

Yerel seçimde İstanbul'un sekiz yeni ilçesinden yedisini AK Parti'nin başkan adayları, birini CHP kazandı.

Abone ol

İstanbul'da geçen seçimde yüzde 68'de kalan katılım oranı, bu kez yüzde 80'i buldu..

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, oldukça çekişmeli geçen seçim süreci sonunda ikinci kez AK Parti'de kaldı. Kadir Topbaş, üst üste seçimle gelen ilk başkan olarak tarihe geçti.

Topbaş'ı yakından takip eden CHP'li rakibi Kemal Kılıçdaroğlu, yarışı 7 puan geride tamamlayabildi. CHP, kale olarak nitelendirdiği Beşiktaş, Bakırköy, Avcılar ve Kadıköy ilçelerini korurken, 8 ilçede daha başkanlığı ele geçirdi. Seçime katılım oranının yüzde 80'e ulaştığı İstanbul'un 8 yeni ilçesinden 7'sini AK Parti, birini CHP kazandı.

Kıran kırana geçen seçimin resmi olmayan sonuçlara göre, Topbaş'ın oy oranı 2004 seçimlerine oranla yüzde 1 düştü. Son seçimde yüzde 45 oyla işbaşına gelen Topbaş, 29 Mart seçimlerinde yüzde 44 oy olarak yeniden başkan seçildi. Ancak, seçime katılım oranı yüksek olduğu için, Topbaş'ın bu seçimde aldığı oy miktarı 1 milyon 130 bin arttı. 2004 seçimlerinde CHP'li rakibi Sefa Sirmen'e 694 bin oy fark atan Topbaş, bu seçimdeki rakibi Kılıçdaroğlu'nu 507 bin oy farkla geçti. Seçim kampanyası boyunca güçlü rakibi Kılıçdaroğlu'nun salvolarını karşılayan Topbaş'ın, bu seçimdeki en büyük kozu metrobüs oldu.

26 İLÇE KAZANDI
Seçim kampanyası boyunca 5 yıldır yaptığı çalışmaları anlatan Topbaş, hazır bir kadroyla İstanbul'a vakit kaybettirmeden hizmet etme mesajını partililere verdi. Rakibi Kılıçdaroğlu ile sadece basın aracılığıyla tartışan Topbaş, televizyonda tartışma tekliflerini de hep geri çevirdi.

AK Parti, İstanbul'daki 39 ilçeden 26'sını kazandı. CHP'nin kalelerinde hezimete uğrayan AK Parti, İstanbul'un yeni ilçelerinden zaferle çıktı. Yeni ilçelerin 7'sini AK Parti, birini CHP kazandı. Yeni ilçelerden Sancaktepe, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sultangazi, Başakşehir ve Arnavutköy'ü kazanan AK Parti, çok önem verdiği finans merkezi Ataşehir'i ise CHP'ye kaptırdı.