BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.411,12
HABER /  DÜNYA

İstanbul’u dönüştürme azmiyle fethetti

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u dönüştürme azmiyle fethet...

Abone ol

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u dönüştürme azmiyle fethettiğini söyledi.
Bağcılar Belediyesi tarafından “Yerel Yönetimler ve Kentsel Dönüşüm” konulu uluslararası panel Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Panele Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan’da moderatör olarak katıldı. Fatih Sultan Mehmet’in “Hüner, bir şehir bünyad itmekdür; Reaya kalbin abad itmekdür” sözünü hatırlatan Bozlağan, “Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethetmiş bir hükümdar böyle bir söz söylüyor. Yani hünerin aslında bir şehir inşa etmek olduğunu söylüyor. Yani Fatih Sultan Mehmet döneminde İstanbul’da yapılan kültür ve sosyal- ekonomik tesislere bakmak lazım. Fatih Külliyesi gibi dünyada hiçbir ülkesinde bulunmayan son derece iddialı mimari şaheser inşa edilmiştir. Kapalıçarşı’nın çekirdeği inşa edilmiştir. Sayısız cami, han, hamam gibi eserlerde inşa edilmiştir. İstanbul’u fethetmiştir ama İstanbul’u dönüştürme azmiyle düşüncesiyle fethetmiştir” ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN 5 FARKLI DÖNÜŞÜMÜ
Kentsel dönüşümün 5 farklı dönüşümü olduğunu ve bunlardan bir tanesinin de fiziksel ve mekansal dönüşüm olduğunu dile getiren Bozdoğan, “Dönüşüm kentsel dönüşümün ilk yüzüdür” diyen Bozlağan, “Bir şehre gittiğinizde binaların, caddelerin, kaldırımların düzeni orada iyi bir kentsel düzenin olduğunu gösterir. Türkiye’de ki 6300 sayılı kanuna baktığımız zaman sağlamlık söz konusudur. En önde gelen şey fiziksel doğal afetlere karşı sağlam mekanlar üretmek ve estetik, güzellik ve fonksiyonelliktir. Bunların arısında öncelik ve sonralık yoktur” dedi.
Kentsel dönüşümün ikincisi sosyal ve psikolojik dönüşüm olduğunu söyleyen Bozlağan, “Kentsel dönüşüm yaşanırken o mahallede insanların psikolojisi ve komşuluk ilişkileri çok önemli. Üçüncüsü ekonomik dönüşüm, dördüncüsü ise hısım akraba ilişkileri, son olarak da kültürel sanatsal dönüşümdür” diye konuştu.
(İHA)