BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.432,22
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İstanbul'da yüzde 20 artış gösterdi

Yatırımcıya en çok para kazandıran sektörlerden biri olan gayrimenkul sektörü, 2015 yılında konut fiyatlarının artışı ile son buldu.

Abone ol

Sektör temsilcilerine göre konut fiyatları 2015 yılında yüzde 20 artış gösterdi.

Konut, bu artışla yatırımcısına en yüksek kar sağlayan yatırım araçlarından oldu. Geçen yıl Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri yıllık bazda ortalama yüzde 16,33 değer kaybederken, ABD doları TL karşısında yüzde 24,89 yükseldi. Avronun satış fiyatında ise yüzde 11,94 yükseliş görüldü.

DOLAR VE KONUT YATIRIMCILARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı ise 2015 yılında yüzde 11,15 arttı. Türkiye'de en çok rağbet edilen bu yatırım araçlarından yatırımcısının yüzünü en çok güldüren dolar ve konut oldu. Son bir yılda sektördeki artış ve konut yatırımının cazibesine ilişkin gayrimenkul değerleme uzmanları değerlendirmelerde bulundu. ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan, Konut fiyatlarının artış oranlarının illere göre değiştiğini ifade eden Baygan, Adana'nın en büyük 7 şehir arasında yüzde 29,31'lik oranla satış fiyatını en çok artıran şehir olduğunu bildirdi.

SULTANBEYLİ AKSINDAKİ HAREKETLİLİK GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

İstanbul'da ortalama artışın yüzde 20 civarlarında olduğunu dile getiren Baygan, ancak son yıllarda özellikle ulaşım akslarının Başakşehir, Beylikdüzü, Esenyurt gibi bölgelere gitmesiyle birlikte bu noktalarda fiyat artışlarının daha fazla olduğunu söyledi.

Baygan, Anadolu yakasında ise Pendik Kurtköy, Tuzla Aydınlı ve Orhanlı bölgelerinin yüksek değer artışının görüldüğü yerler olduğunu anlattı. Gelecek dönemde Kuzey Marmara otoyolu ile birlikte çok daha popüler olacak Avrupa yakasında Kayaşehir, Arnavutköy; Anadolu yakasında Taşdelen, Sancaktepe, Sultanbeyli aksındaki hareketliliğin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

YÜZDE 20 FİYAT ARTIŞI GÖZLEMLENDİ

2015'teki konut fiyatları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, "2015, bu kadar çok olay yaşanmasına rağmen yüzde 10 büyüme ve yüzde 20 fiyat artışıyla kapandı. Diğer yatırım araçlarıyla kıyaslandığında neredeyse en kötü geçen yıllarından birisinde bile gayrimenkul, yine en çok getiri sağlayan yatırım araçlarından oldu. Ve bu, fiyat artışı ve adetlere baktığınız zaman yüzde 1,20 gibi bir faizin olduğu dönem de oldu" dedi. Ayrıca Taş, "Dolayısıyla, 2016'da gayrimenkul yatırımının artacağını, konut satışının 1 milyon 500 bine yaklaşacağını düşünüyorum" diye konuştu.