BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.434,95
HABER /  GÜNCEL

İstanbula bilişim vadisi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren mega projelerden bahsetti. İstanbul'a yeni yatırımlar düşünülüyor.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, enflasyonun düşürülmesi konusunda ısrarlı olduklarını belirterek, ''Mutlaka bir mali kural oluşturup, bunu toplumla paylaşacağız'' dedi.

Ekren, bankacılık düzenleme ve denetlemede ısrarlı olduklarını, mali disiplini devam ettireceklerini, konjonktörel kısa vadeli sorunları da özel sektörle birlikte bir değişim-dönüşüm stratejisi oluşturarak çözmek istediklerini söyledi.

Ekren, CNN Türk'de katıldığı bir programında soruları yanıtlarken, finans sektörünün ve reel sektörün en çok ızdırap çektiği konunun sermaye fiyatının düşürülmesi olduğunu belirterek, bunun çok kolay olmadığını söyledi.

Türkiye'de tasarrufların çok düşük olmasının yapısal bir sorun olduğuna işaret eden Ekren, Türkiye'nin bir takım kırılganlıkları kaybettiğini ancak geldiği yeni eşikte hangi tür hassasiyetleri bulunduğunun ve yeni dönemde bir program düşünülüyorsa bunun temel bileşenlerinin ne olacağına bakılması gerektiğini söyledi.

Cari açığın yönetilebilir olmasının da önemine işaret eden Ekren, kırılganlıkları azaltmak için özel sektörle beraber çalışılması gerektiğini kaydetti.

Ekren, uzun vadeli perspektifi kaybetmeden, bir değişim ve dönüşüm ihtiyacının kamu ve özel sektörde kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

Devlet yardımları çerçevesi adı altında geçen hafta Bakanlar Kurulu'na bir tasarı getirdiklerini bu kapsamda bir hafta içinde çerçeve yasayı göndereceklerini, teşvik yasasının da bir ay içinde tamamlanacağını bildiren Ekren, yeni teşvik sistemi ile bölgesel ve sektörel teşviklerin etkili bir şekilde uygulanacağını belirtti.

MEGA PROJELER

Hükümet olarak üzerinde durdukları bazı mega projeler olduğunu belirten Ekren, bunlardan birinin İstanbul'un finans merkezi haline getirilmesi olduğunu hatırlattı.

Ekren, bu projenin Bankalar Birliği ile yapılan görüşmelerle belli bir noktaya getirildiğini belirterek, ''Önümüzdeki aylarda startını vermiş olacağız'' dedi.

Ekren, ayrıca GAP Projesi ile İstanbul'da Bilişim Vadisi üzerinde çalışıldığını da kaydetti.

TÜRKİYE'NİN İTHALATTA CİDDİ BAĞIMLILIKLARI VAR

Türkiye'nin ihracat potansiyelinin yüksek olduğunu ancak ithalat açısından da ciddi bağımlılıkları bulunduğunu kaydeden Ekren, ihracatla daha çok özel sektörün haşır neşir olduğunu belirterek, kamudaki faiz dışı fazla kavramı gibi dış ticarette de enerji ve petrol ürünleri dışı, bir dış ticaret dengesi kavramının özel ve kamu sektörü için son derece sağlıklı bir zemin oluşturabileceğini söyledi.

Ekren, IMF ile yapılacak anlaşmaya ilgili bakanın öneriyi getirmesinin ardından karar verileceğini kaydederek, özelleştirmelerin de süreceğini, kamu bankalarının özelleştirilme sürecinden vazgeçilmemiş olduğunu ifade etti.

AB ile müzakere sürecinde kısmen geriye düşüldüğü konusunun gerçeği yansıtmadığını belirten Ekren, süreçte bir gevşeme söz konusu ise burada Türkiye'den daha çok ilgili taraflara bakmak gerektiğinin altını çizdi.

GAP, PRESTİJ PROJESİ

GAP'ın Türkiye'nin prestij projesi olduğunu belirten Ekren, GAP'ın finansmanında geçici olarak işsizlik fonundaki hazine payının faizlerinin kullanımının fonu tahrip etmeyeceğini ya da genel yapısını bozmayacağını söyledi.

EKONOMİ YÖNETİMİ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR

Ekren, AK Parti'nin kapatılma davası ile ilgili sürece yönelik sorular üzerine de Türkiye'deki güven, istikrar ve dışa açıklık konusunda yerli ve yabancı yatırımcıların kafasında soru işareti oluşmaması için ekonomi yönetiminin üzerine düşeni yapmaya çalıştığını söyledi.

Ancak bu durumun yasal bir süreç olduğunu kaydeden Ekren, siyasi istikrarsızlığın algı ve beklentileri değiştirmesi durumunda, ekonomik performansın da bundan etkileneceğini söyledi.

SABAH VE ATV'NİN SATIŞI

Bakan Ekren, Sabah ve ATV'nin satışında kamu bankalarının kullandırdığı kredi ile ilgili soru üzerine de ''Kamu bankaları özerk olduğu için, halka açık olduğu için, iyi bir düzenleme ve denetleme sistemi olduğu için bu konuda siyasilerin çok etkili olmadıklarını ve olmaması gerektiğini söyleyebilirim. Karlılık da banka yöneticilerini ilgilendirir'' dedi.

KÜRESEL KRİZ

Küresel krizin hem reel sektörü, hem de finans sektörünü yararlandığını ifade eden Ekren, bu çerçevede reel sektörü reel anlamda etkileyecek en önemli kalemin dış ticaret dengesinde olası gelişmeler olduğunu vurguladı.

Ekren, özel sektörün yurt içinde ve yurt dışında kredibilitesinin devam ettiğine de dikkat çekerek, ekonomide özel sektörün ağırlığının eskiye oranla daha fazla olduğunu ve kamu-özel sektörün koordinasyonun kaçınılmaz olduğunu söyledi.