BIST 9.719
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.432,65
HABER /  DÜNYA

İstanbul’a 5 milyon ağaç

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Ağaçlandırma faaliyetlerinin hızla devam ettiği İstanbul’da bu yıl sonuna kadar toplam 5 milyon a...

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Ağaçlandırma faaliyetlerinin hızla devam ettiği İstanbul’da bu yıl sonuna kadar toplam 5 milyon adet fidan daha toprakla buluşturulacak" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, geçmişte çınar ve erguvan ağaçlarıyla özdeşleşen İstanbul’da ağaçlandırma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "1990’lı yılların başında İstanbul’da yaşanan büyük susuzluk sebebiyle ağaçlandırma faaliyetlerine gerekli ehemmiyet verilemiyordu. Vatandaşlar içecek su bulamazken, çevre faaliyetleri gündemde bile değildi. Haliç’in durumu içler acısıydı. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde İstanbul ilk olarak özlemini çektiği suya kavuştu, ardından başlatılan yeşillendirme çalışmaları çerçevesinde caddeler, sokaklar, sahiller ve bütün yol kenarları ağaçlandırıldı" ifadelerini kullandı.
Seferberlik kapsamında okul bahçelerine 23 bin adet, yol kenarlarına 11 bin 500 adet, ibadethane ve mezarlıklara 2 bin 600 adet fidan dikildiğini belirten Eroğlu, seferberlik kapsamında 280 bin fidanın da bedelsiz olarak aziz İstanbullulara dağıtılacağını kaydetti.

DÜNYA ORMANI KURULACAK
Vatandaşların rahat nefes alabilecekleri ve aileleriyle birlikte tabiatla iç içe olabilecekleri alanlar tesis etmek için başlatılan şehir ormanları projesiyle bütün Türkiye’de olduğu gibi İstanbul’da da 2 adet şehir ormanı kurulacağını belirten Eroğlu, "Avrupa yakasında Alibeyköy Barajı çevresinde 5 bin 200 dekar alana sahip Dünya Ormanı kurulacaktır. Bu sahada kurulacak şehir ormanı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın nezaretinde bütün çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmektedir. Anadolu yakasında da Elmalı Gölü çevresindeki 8 bin 780 dekar alanda Asya Ormanı kurulması için çalışmalar hızla devam etmektedir. Bu şehir ormanlarının gayesi insanımızı modern şehir hayatının yoğun stresinden arındırmak, insanımızda çevre şuuru ve tabiat sevgisini canlandırmak, tarih şuurunu ve medeniyetimize aidiyet hislerini güçlendirmektir" diye konuştu.
Yürütülen muazzam ağaçlandırma çalışmalarıyla 2002 yılında 2 milyon 418 bin 600 dekar olan İstanbul’un orman alanı 2012 yılında 2 milyon 609 bin 910 dekara yükseltildiğini belirten Eroğlu, bunun İstanbul’un yüzölçümünün yüzde 49’una tekabül ettiğini bildirdi.
Eroğlu, "Birçok Avrupa şehrinden daha yüksek bir orana sahip olan İstanbul’da yeşil alanların arttırılması ve ağaçlandırma çalışmalarına bundan sonrada azami ölçüde ehemmiyet verilecektir" dedi.
(İHA)