BIST 9.453
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.499,33
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İstanbul trafiğine duble FSM önerisi

İstanbul trafiği için birçok çözüm önerisi gelirken, bu öneri görenleri şaşırtıyor

Abone ol

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde (FSM) devam eden bakım çalışmaları İstanbul halkını trafikte perişan ederken, Yüksek Mimar Yasin Erol, duble FSM teklifini getirdi.

BU TEKNİK DÜNYADA MEVCUT

Erol, FSM'nin duble olmasını kalpte bypass operasyonuna benzeterek, "Bu teknik dünyada mevcut, Japonya’da ve ABD’de özellikle tercih edilmekte. ABD’de 8, Japonya’da 3 adet benzer köprü mevcut" dedi.

Duble köprünün şehrin siluetini de bozmayacağını belirten Erol, "Yeni bir köprü değil, bir iyileştirme olarak görmek mümkün. Çevreye ek bağlantı yolları yapılmayacağı için çevreci bir köprü denebilir.

fsm.jpg

OLASI MALİYETİ

Köprünün maliyeti konusanda açıklamalarda bulunan Finans Uzmanı Ali Selçik de, "Kamulaştırma ve bağlantı yolları az olacağından maliyet toplamda 1 milyar Amerikan Doları civarı olabilir. Yüklenicilerin kesin hesabı sonucu belirlenir. FSM benzeri bir köprü daha önce 30 ayda tamamlanmıştır. Bu sureye analiz ve etüt dahil değildir. Teknolojik gelişmelerin sonucu olarak 18-24 ay arasında tamamlanabileceği öngörülebilir" dedi.

ÖZEL MÜLKİYET AZ ŞEKİLDE ZARAR GÖRÜR

Kamulaştırma ihtiyacı da yeni bir köprüye göre minimum seviyede olmakta. Yapılmış mevcut köprü olduğundan özel mülkiyet en az şekilde zarar görür. Belediye ile Bakanlık yetkililerinin kısa sürede sonuç alabilecek şekilde hazırlayacakları rapor ile konu aydınlatılır" dedi.

SAATTE 30 YENİ ARAÇ TRAFİĞE ÇIKIYOR

Köprünün yaklaşık 3 yılda kendisini amorti edeceğini kaydeden Selçik, "Bakanlık TOKİ’nin katkısı ile bir çalışma yapabilir. Ana arterlere yakın olması ve bağlantı yollarının da zaten hazır olması projenin uygulanmasını kolaylaştırır. Duble köprü, ihalesi yapılan üçüncü köprünün gelirini kısa vadede etkiler, uzun vadede ise etkisi az olur. İstanbul’da saatte 30 yeni araç trafiğe çıkmaktadır. Bu hesapla günde 720, yılda ise 263 bin aracın İstanbul trafiğine çıktığı öngörülmektedir. Nüfus artışı ve İstanbul’a olan yerli ve yabancı ilgisi de düşünülürse bu uygulamanın trafiğe ciddi bir rahatlık getireceği kesindir" diye konuştu.