BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,12
ALTIN 2.326,21
HABER /  GÜNCEL

İstanbul seçim sonuçları - 2014 yerel seçimleri

İstanbul seçim sonuçları ne olur? İstanbul'da seçimi kim kazanır? 9 milyon 997 bin seçmen İstanbul seçim sonuçlarını belirleyecek.

Abone ol

İstanbul seçim sonuçları en çok merak edilen konu. 30 Mart 2014 seçiminde sandığa gidecek olan 9 milyon 997 bin seçmen İstanbul seçim sonuçlarını belirleyecek. Peki son değerlendirmelere ve 2009 verilerine göre İstanbul'da seçim sonuçları ne olur? İstanbul'u alan Türkiye'yi alır denildiği için İstanbul seçimi kim kazanır?

2009 yerel seçimlerinde İstanbul'daki seçim sonuçları tablosu 2014 seçim sonuçları için de referans niteliğinde.

SEÇİM SONUÇLARI İL İL 2014 SEÇİMLERİ CANLI

SON SEÇİM SONUÇLARI CANLI İZLEME LİNKİ

Türkiye genelinde oy kullanacak seçmenin yüzde 19’u yani Türkiye’de seçmenlerin 5’te 1'i İstanbul’da sandığa gidiyor. Haliyle İstanbul seçim sonuçları çok önemli.

Peki Türkiye'deki yerel seçimin galibini de ilan edecek İstanbul'daki son durum ne? Önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylarına bakalım;

İstanbul büyükşehir belediye başkan adayları.png

İSTANBUL SEÇİM SONUÇLARI 2009'DA NE OLMUŞTU?

İstanbul seçim sonuçları 2009 yılı verilerine göre Kadir Topbaş seçimlerde yüzde 44.34 oy alarak birinci olmuştu. En rakibi olan Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 36.8 oy almıştı. 2014 yerel seçim sonuçlarında CHP'nin oylarının biraz daha yükselmesi bekleniyor.

İstanbul seçim sonuçları 2009.png

AKP : TOPBAŞ'A GEREKEN OY

Asya ve Avrupa’yı yer altından birbirine bağlayan Marmaray’ın faaliyete geçmesi, yeni metro hatları, 3. Boğaz köprüsü AK Parti’nin seçime yönelik büyük kozları. İstanbul’un en büyük sorunu olan ulaşım üzerine atılan bu adımlar AKP’nin seçim kampanyasının bel kemiğini oluşturuyor.

2004 seçimlerinde yüzde 45 oy alan Topbaş 2009 seçimlerini yüzde 44 ile kapadı. Aynı oy oranını koruması AK Parti’ye İstanbul’u tekrar getirebilir.

CHP : SARIGÜL HER DURUMDA KARLI ÇIKACAK

2004 yerel seçiminde yüzde 29 olan CHP’nin oy oranını Kılıçdaroğlu yüzde 37’ye taşıdı. CHP için pek tahmin edilmeyen bu oy oranı ‘başarı’ olarak tanımlandı. Bu ‘başarı’ Kılıçdaroğlu’na İstanbul Belediye Başkanlığı koltuğunu getirmedi ama CHP içinde liderlik pozisyonunun önünü açtı. Şimdi CHP, İstanbul’u Şişli’de rakipsiz sayılan Mustafa Sarıgül ile zorlayacak. Sarıgül, İstanbul’u alırsa 20 yıllık geleneği İstanbul’da yenen isim olacak.mustafa-sarigül.jpg

İstanbul’da Sarıgül’ün kazanması İstanbul seçimlerini sadece İstanbul seçimi olmaktan çıkaracak potansiyele sahip.

Sarıgül yarışı kazanamasa da, Kılıçdaroğlu'nun İstanbul yarışında aldığı oydan daha fazla oy alması da başka bir tartışmayı gündeme taşıyacak: Sarıgül CHP liderliğine mi gelecek? CHP kulislerinde konuşulan bu tartışmaları Sarıgül'ün Kılıçdaroğlu'ndan daha fazla oy alması alevlendirecek.

MHP : GEZİCİ ADAY

MHP, iddialı olmasa da önceki seçimlere hep kamuoyunca bilinen isimlerle girmişti. Bu kez MHP’nin tercihi kariyerinde şehir bölge plancılığı, ulaşım ve afet konularında uzmanlık bulunan 1976 doğumlu genç Rasim Acar oldu.

Acar aday olduktan sonra gündeme Gezi Parkı eylemelerine verdiği destekle geldi.

İstanbul'daki çatışmaların en yoğun olduğu dönemde polis müdahalesine kasirri-süreyya-önder.jpgrşı çıkan Acar 2 Haziran tarihinde de "Eskinin efsane süper kahramanları, Süperman leri gitti yerine #ÇARŞI aldı. İyi ki varsın Çarşı" diye tweet attı.

HDP : GEZİ KAHRAMANI

Kürt sorununa ilişkin çözüm sürecinin aktörleri arasında yer alan Sırrı Süreyya Önder, Gezi Parkı eylemleri sırasında dozerin önüne çıkması ile dikkatleri çekmişti.

Önder, İstanbul’da Kürt siyasi hareketine yakın kesimlerin yanı sıra kentli, eğitimli, solcu kesimlerin de oylarına talip.

İSTANBUL İLÇELERİNDE DURUM

İstanbul’da 39 ilçede belediye başkanlığı seçimi yapılacak. Mevcut durumda 26 belediye AKP’nin 13 belediye CHP’nin. Geçmiş seçimlerdeki oy oranları farkı dikkate alındığında İstanbul’da her iki partinin de kaybetmesinin epey zor olduğu ‘kale’leri var.

Türkiye’deki güncel politik gelişmeleri ve aday niteliğini bir kenara bırakıp sadece 2009 yerel ve 2011 genel seçimleri oy oranları dikkate alındığında İstanbul’da bu seçimlerde çekişme beklenen ilçe sayısı aslında çok da fazla değil.

ÇEKİŞMELİ GEÇECEK İLÇELER

Bu ilçeler Ataşehir, Avcılar, Büyükçekmece, Kartal, Maltepe, Silivri. Tümü şu anda CHP’li olan bu belediyelerde 2011 seçimlerinde, Maltepe ve Silivri hariç AKP birinci parti çıkmış durumda. AKP, 2009 yerel seçimlerinde sadece Beyoğlu ve Üsküdar’ı yüzde 40’ın altında oy alarak kazandı. Diğer kazandığı 24 ilçede de yüzde 40’ın üzerine çıktı.

AK PARTİ ADAYLARI

Rakamların lehine olduğu AK Parti mevcut belediye başkanlarını çoğunlukla tekrar aday gösterdi. Sadece Üsküdar, Küçükçekmece ve Gaziosmanpaşa belediye başkanları tekrar aday gösterilmedi. AK Parti bu hareketiyle İstanbul’da rahat olduğu mesajını verdi.

2009’da iddialı adaylarla girdiği CHP’nin ‘kale’leri olan Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy’de ise aynı yaklaşımı göstermedi. Şişli’de uzun süre AK Parti’ye mesafeli duran eski Refah Partisi milletvekili Mukadder Başeğmez AKP adayı olarak gösterildi.

Bazı ilçelerde yıllardır süregelen bu AK Parti üstünlüğüne CHP İstanbul’da ‘muhafazakar’ müdahale ile son vermeyi hedefledi.

CHP İLÇE ADAYLARI

Üsküdar’da eski müftü CHP milletvekili İhsan Özkes, Fatih’de Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan’ın yeğeni Sabri Erbakan ve Bağcılar’da ise yine CHP Milletvekili ilahiyatçı Muammer Çakmak CHP’nin adayı oldu.

CHP ‘Kale’si olan yerlerde de kan değişimine gitti. Bakırköy, Kadıköy, Beşiktaş ve Şişli’de CHP adaylarını yeniledi.

30 MART SEÇİM SONUÇLARI! TIKLA ÖĞREN

SEÇİM SONUÇLARI CANLI İZLE!