BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,76
ALTIN 2.491,50
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

İstanbul-İzmir arası 3,5 saat oluyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul- İzmir arasında yapılan Otoyol Köprü Projesi'ni havadan inceledi

Abone ol

İstanbul'dan helikopterle Altınova'ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ile İzmir arasını 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu bünyesinde yapılan viyadük ve tünel çalışmalarını havadan inceledi.

İstanbul-İzmir Otoyolu Köprü Projesi'yle bir buçuk saatlik bir mesafe 6 dakikaya iniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü Altınova Hersek şantiyesine gelen Erdoğan, burada incelemelerde bulundu.

ÇOK DUYGULU BİR AN

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün temel atma töreninde konuşan Erdoğan, şahsı ve milleti için çok anlamlı olduğuna inandığı bir günde, bir temel atma töreninde bulunduğunu hatırlatarak, bugünün çok duygulu bir an olduğunu söyledi.

Çalışmalar hakkında brifing aldığını, öncesinde de Bursa güzergahında viyadük ve tünel çalışmalarını helikopterle havadan incelediğini belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

YOL MEDENİYETTİR

''Birazdan da temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Bildiğiniz gibi pek temel atma törenlerine katılmam. Ama burada sizlerle tarihi bir anı yaşıyoruz. Bir tarih sizlerle beraber şu anda yazılıyor, tarihe kayıt düşüyoruz. İstanbul-İzmir arasında 433 kilometrelik yolun çok önemli bir noktasındayız. Bu, dünyanın, özellikle en uzun açı noktasından baktığımızda bir taraftan ikincisi, bir diğer tarafıyla da dördüncüsü olan bir köprü. Ülkelerin dünya kamuoyunda isimlerini duyurmadaki en önemli özellikleri aslında bu tür attıkları adımlardır. Tarih, bu körfez geçişiyle olsun, İstanbul-İzmir otoyoluyla olsun bizi anacaktır, Türkiye'yi anacaktır.

Yıllar yılı şu körfezi 1,5 saate geçiyorduk. Şimdi bu köprüyle 6 dakikada geçme imkanını yakalayacağız. Bunun halkıma, vatandaşıma, mali noktada kazandırdığını düşünün. 'Zaman nakittir' noktasından hareketle kazandırdığını düşünün. Kaza riskleri bakımından kazandırdığını düşünün. Her zaman bir ifadem var, yine kullanacağım; 'Yol medeniyettir'. Medeni olmak, modern olmak lafla olmuyor. İşte bu tür yatırımların hayata geçirilmesiyle oluyor.''

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK

Köprüyü Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay Grubu'nun yapacağını ve imzaların yap-işlet-devret modeliyle atıldığını hatırlatan Erdoğan, toplam maliyetin 16 milyar dolar civarında olduğunu bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Böyle bir yatırım Cumhuriyet tarihimizin bir ilkidir. Bunun adımını atıyoruz. Dolayısıyla yüklenici firmaları demiyorum, girişimci firmalarımızı böyle bir yatırıma girmeleri sebebiyle tebrik ediyorum'' dedi.