BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.491,75
HABER /  GÜNCEL

Karakutu Kozakçıoğlu ile ilgili şok gerçekler

Bir dönemin karakutusu Hayri Kozakçıoğlu Türkiye'nin sırlarla dolu 90'lı yıllar sürecinde en önemli isimlerindendi.

Abone ol

BANU İRİÇ
İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)- Türkiye'nin en karanlık yılları olarak tabir edilen ve birbirinden karmaşık ilişkilerin yaşandığı ve çok sayıda faili meçhulun olduğu 1990'lı yılların OHAL valisi Hayri Kozakçıoğlu'nun ölümü pek çok soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Ergenekon soruşturmalarında pek çok tanık JİTEM cinayetlerine, faili meçhullere dikkat çekmesine rağmen küçük çaplı soruşturmalar açılsa da JİTEM cinayetlerinin üzerine gidilmiyordu. Kozakçıoğlu'nun adı son yıllarda pek ön plana çıkmasa da pek çok soru işareti olan konularda ismi anılıyordu.

Askeri yapılanma bünyesinde kurulduğu iddia edilen, var olup olmadığı senelerdir tartışılan ancak var olduğuna dair ciddi kanıtlar bulunan JİTEM'in 90'lı yıllarda terör sorununun tırmanmasına da neden olan cinayetler işlediği biliniyor. JİTEM'de görev yapan pek çok kişinin son dönemdeki şüpheli ölümleri ve ortadan kaybolması da gizliliğini sürdürüyor.

Olağanüstü Hal (OHAL) kanunun çıkartılması ile Güneydoğu bölgesinde PKK ile mücadele edileceği gerekçesiyle pek çok eleştirilen uygulamalar yapılmıştı. Köy boşaltmaları, koruculuk sistemi ve pek çok faili meçhul o yıllarda gerçekleşti. Hayri Kozakçıoğlu da Türkiye'nin ilk OHAL valisiydi.

PKK İTİRAFÇISI AYGAN'IN ÇARPICI İFADELERİ

PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan, İsveç'te Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılarına verdiği ifadesinde Kozakçıoğlu ve JİTEM ilişkisini de gözler önüne sürebilecek çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. 1990'lı yıllarda araçlara bomba yerleştirilerek işlenen cinayetlerle ilgili Aygan şunları söylemişti:

"Emenli Jandarma Binbaşı Ahmet Cem Ersever, Vietnam savaşında yer alıp yaralanan bir Amerikalı ile tanışmıştı. Bu asker patlayıcı maddelerin nasıl kullanıldığına dair Cem Ersever ile irtibat halindeydi. Bu şahıs Ersever'e C-4 patlayıcı getirdi. Amerikalı bu asker bu dönemin Olağanüstü Hal Bölge Valisi Hayri Kozakçıoğlu için çalışıyordu."

Cem Ersever'in JİTEM içerisindeki kirli yapıları gözler önüne seren çalışmalar yaptığı ve bundan dolayı infaz edildiği yıllardır konuşuluyor.

Aygan, 1990'lı yıllarda bölgede yaşanan şiddetten bu isimlerin sorumlu olduğunu belirtmiş "Gücü ellerinde tutan bu kişiler her zaman şiddeti tercih etti. Bu süreçte şiddet şiddeti doğurdu. İnsanlar dağlara kaçtılar. Şiddetten en çok sorumlu olanlar Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Hayri Kozakçıoğlu, Ünal Erkan, Mehmet Ağar, hasan Kundakçı, Doğan Güreş ve Hikmet köksal'dı. Gizli güç zenginliklerinin devam etmesi için bu savaşın bitmesini istemiyordu" dedi.

MUSA ANTER'İN TETİKÇİSİ ONU İŞARET ETMİŞTİ

90'lı yılların en infial yaratan cinayetlerinden biri olan Kürt aydın Musa Anter cinayetinin tetikçisi itirafçı Hamit Yıldırım, köylerine o dönem JİTEM grup komutanı olan Cem Ersever'in ve OHAL valisi Hayri Kozakçıoğlu'nun gelerek amcası ile görüştüğünü belirtti.

KOZAKÇIOĞLU CİNAYETE DİKKAT ÇEKMİŞTİ

2007 senesinde Zaman gazetesine konuşan Eski OHAL Bölge Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Hrant Dink cinayeti ile ilgili PKK, Hizbullah ve JİTEM hakkında açıklamalarda bulunmuştu.

Hrant Dink benzeri cinayetlerin devam edeceği uyarısında bulunan Kozakçıoğlu perde arkasının deşifre edilmesine dikkar çekmişti. JİTEM, MİT ve Emniyet'in Hizbullah ile istihbarat alışverişinin yapılmış olduğunu söyleyen Kozakçıoğlu "Eğer Hizbullah PKK'nın yerlerini belirleme konusunda daha iyi ise istihbarat alınmasında sorun yok" demişti. Kozakçıoğlu o dönem yaptığı açıklamalarında Türk-Kürt nifakını arttıracak cinayetlerin olabileceğini belirtmişti.

Kozakçıoğlu son dönemlerde yaptığı açıklamalarında güneydoğudaki köy boşaltma gibi faaliyetlerin yanlış olduğunu ifade etmişti.

DHKP-C'NİN ÖLÜM LİSTESİNDEYDİ

Geçtiğimiz aylarda medyada yer alan haberlerde Kozakçıoğlu'nun da DHKP-C'nin ölüm listesinde yer aldığı ortaya çıktı.

90'lı yıllarda Kozakçıoğlu'nun valilik yaptığı dönemde Dev-Sol'a yönelik pek çok operasyon düzenlenmişti. Operasyonlar 'yargısız infaz' iddiaları ile de çok tartışılmıştı.

Bugün gazetesinde geçtiğimiz Şubat ayında yer alan bir haberde DHKP-C operasyonlarından ölüm listelerinin çıktığı ve bu ölüm listesinde bu operasyon yapılmadan önce vefat eden Necdet Menzir'in de yer aldığı ortaya çıkmıştı. Listede yer alan diğer isimler ise, Saadettin Tantan, Mehmet Eymür, Mert Çiller, Zeki Bingöl, Hayri Kozakçıoğlu, Mehmet Ağar.

ÖRTÜLÜ ÖDENEKTEN HESABA PARA GEÇİRDİĞİ İLERİ SÜRÜLDÜ

İstanbul Valiliği yaptığı dönemde Hayri Kozakçıoğlu’nun Olağanüstü Hal Bölge Valiliği hesaplarından 2 milyar lirayı (yaklaşık 250.000 dolar) kendi adına açılan hesaplara geçirdiğini ileri sürülmüştü. Demirel de daha sonraki açıklamalarında o paraların teröre karşı mücadelede kullanıldığını ileri sürmüştü.

hayri̇kozakçioğlu.20130523135204.jpg