BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,09
ALTIN 2.308,88
HABER /  DÜNYA

İsrailli hahamın sözleri ezber bozacak!

Neturei Karta Başhahamı Meir Hirsh, 1948'den önceki gibi tüm toprakların Filistinlilerin hakimiyetinde olması gerektiğini belirtti

Abone ol

İsrail'in en gizemli Yahudi topluluklarından biri sayılan Ortodoks Hasidik Yahudilerine bağlı Neturei Karta Tarikatı Başhahamı Meir Hirsh, İsrail-Filistin sorununun çözüm yolunu, ''1948'den önceki gibi tüm toprakların Filistinlilerin hakimiyetinde, tek bir devlet olmalı'' diyerek değerlendirdi.

İsrail'in seçim öncesine Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırıları, ''Medyanın insanların düşüncelerine hakim olup, onları yönetmesi'' olarak değerlendiren Hirsh, İsrail'in, Filistinli gruplarla imzalanan ateşkesten rahatsız olmadığını belirtti.

İSRAİL HARİTADAN KALDIRILMALI

Başhaham, Filistin ile İsrail arasında yaşanan çatışmaların çözüm yolu için, ''1948'den önceki gibi tüm topraklar Filistinlilerin hakimiyetinde 'tek devlet' olmalı'' dedi.

Filistinli ve İsraillilerin eskiden olduğu gibi Filistin devletinin çatısı altında bir arada yaşayabileceklerini kaydeden Başhaham Hirsh, bu öneriyi Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a defalarca ilettiğini söyledi. Hirsh, ''Bence İsrail, haritadan tamamen kaldırılmalı. En doğru yol bu'' diye konuştu.

Filistin topraklarının İsrailliler tarafından gasp edildiğini belirten Hirsh, ''Eğer barıştan söz edilecekse, İsraillilerin, Filistinlilere topraklarını geri vermesi gerekir'' görüşünü ifade etti.

TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ

Türkiye'nin Filistin ve İsrail'de yaşananlar karşısındaki tavrını özellikle de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın politikasını desteklediklerini belirten Başhaham, ''Mavi Marmara olayından sonra Başbakan Erdoğan ve hükümetinin yanında olduğumuzu ifade eden bir mektup gönderdik'' dedi. Başhaham, yakında Amerika'dan tıbbi bir desteği Gazze'ye ulaştıracaklarını ve bunun için Gazze hükümetinden izin aldıklarını belirtti.

ARAP BAHARI AMERİKANIN TEZGAHIDIR

Müslüman ülkelerde esen devrim rüzgarlarının arkasında Amerika Birleşik Devletleri(ABD)'nin olduğunu iddia eden Meir Hirsh, ''Arap Baharı, Amerikan tezgahının bir ürünüdür. ABD, bu yolla Müslümanları zayıflatıp, liberallerle, İslamcıları karşı karşıya getiriyor'' görüşünü ileri sürdü.

Neturei Karta Tarikatı'nın Müslümanlar ve Müslüman ülkelerle bir sorununun olmadığını belirten Başhaham, ''Onları seviyoruz, aramızdaki ilişkiler gayet iyi'' dedi.

İSRAİL'İ DEVLET OLARAK TANIMIYORUZ

Meir Hirsh, pek çok Avrupa ülkesinin, ''Yahudi düşmanı olarak algılanma korkusuyla'' İsrail'i desteklediğini öne sürdü. Hirsh, İsrail medyasının Avrupa ve Amerika'da çok güçlü olduğunu ve burada yer alan haberlerin İsrail tarafından maniple edilen gerçeği de pek fazla barındırmayan bilgiler olduğunu söyledi.

''İsrail'i devlet olarak tanımadığımız için seçimlerde de oy kullanmayacağız'' diyen Hirsh, resmi yazışmalarında 'Neturei Karta Filistin' ibaresini kullandıklarını belirtti. Başhaham, Filistin'de yeni bir hükümetin kurulması halinde parlamentoda bir temsillerinin olmasını istediklerini ve bu yöndeki taleplerini Devlet Başkanı Abbas'a ilettiklerini dile getirdi.

İsrail'in Naturei Karta Tarikatı'na karşı ayrımcı bir tutum takındığını belirten Hirsh, tarikata mensup bazı Yahudilerin tutuklanıp iki hafta sonra serbest bırakıldığını, bazılarının da ülkeden sürüldüğünü aktardı. Meir Hirsh, tutuklanan üyelerin bazılarının da işkenceye maruz kaldığını öne sürdü.

TEVRAT'IN EMRİNİ AÇIKLADI

İsrail Devleti'ne karşı olmalarının nedenini ''Tevrat'ın emri'' olarak açıklayan Hirsh, Mesih'in gelip, devletlerini kuracağına inandıklarını ifade ederek şunları söyledi:

''Yahudilerin, Mesih gelene kadar devlet kurmaya hakları yoktur. Bunun için Yahudiler, Mesih gelene kadar hangi egemenliğin altında yaşıyorlarsa onun kurallarına uyar. Ancak İsrail, bu kurala tabi olmadı.''