BIST 9.126
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.325,28
HABER /  DÜNYA

İsrailin korkunç bomba sırrı!

Dün gece ekranlara yansıyan görüntüler, uluslararası kuruluşları dehşete düşürdü. Yoksa İsrail yasak bomba mı kullanıyor?

Abone ol İsrail'in Gazze'ye yaptığı harekatta insanları dehşete düşüren nokta Gazze üzerinde patlayan bombalar oldu.

Uçaklardan atılan bombalar, hava fişek gibi saçılıyor ve düşerken çok geniş bir alana yayılıyor. İşte bu görüntüler "acaba İsrail harekatta kullanılması yasak olan misket bombaları mı kullanıyor?" sorusunu gündeme getirdi.
Bölgeden bu fotoğrafları geçen Reuters ajansı, bunlara "bomba" ya da "füze" demiyor bunun yerine "weapons system" yani "silah sistemleri" terimini kullanıyor. İsrail'in kullandığı silahlar hakkında ise henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

MİSKET BOMBALARI

On binlerce kişinin ölümüne ve sakatlanmasına yol açan misket bombaların yasaklanmasıyla ilgili uluslararası anlaşma, Norveç’in başkenti Oslo’da imzalanmaya başladı. Anlaşmanın bugün ve yarın 100’den fazla ülke tarafından imzalanması bekleniyor.

İhtiva ettiği çok sayıda küçük bomba hemen patlamayarak kara mayınları haline gelen misket bombalarının yasaklanmasıyla ilgili anlaşma, mayıs ayında İrlanda’nın başkenti Dublin’de, 107 ülke tarafından kabul edildi. Bu mühimmatın dünyanın önde gelen üreticileri ve en fazla stokuna sahip olan ABD, Rusya ve Çin bu sürecin dışında kaldı.

Kara mayınlarının yasaklanmasıyla ilgili Ottawa anlaşmasından ancak 11 yıl sonra, kullanımının yasaklanmasıyla ilgili anlaşmanın imzalanabildiği misket bombalarıyla ilgili bazı bilgiler şöyle:

MİSKET BOMBASI NEDİR?
-"Bomba içinde bomba" olarak bilinen misket bombası, hedefe atıldığında
"ana bomba" infilak edince içindeki yüzlerce misket büyüklüğündeki bombacıklar çok geniş alana yayılarak arka arkaya infilak ediyor.
Havadan ve karadan atılabilen, havada kırılarak açılan misket bombaları birkaç futbol sahası büyüklüğündeki alana ihtiva ettiği 200 civarındaki bombacıkları bırakıyor.
-Mühimmatın atıldığı bölgedekiler ölüyor ya da yaralanıyor. Çok sayıda bombacık da hemen infilak etmemesi nedeniyle kara mayınları gibi yıllar sonra sivilleri öldürüyor ya da sakat bırakıyor.