BIST 9.804
DOLAR 32,53
EURO 34,98
ALTIN 2.429,58
HABER /  MEDYA

İsrail'in gücü işte buradan geçiyor

Yüzölçümü ve nüfusuyla küçük bir ülke olan İsrail, dünyaya nasıl kafa tutuyor? Yazar Ali Saydam bu sorunun cevabını verdi.

Abone ol

Yeni Şafak si yazarı ve iletişim uzmanı Ali Saydam, "İsrail'in gücü, küçümsediğiniz PR'dadır" diyor.

Uluslararası hukuku hiçe sayan her türlü suçu işlemesine rağmen müeyyide görmeyen İsrail neden dünyada el üstünde tutuluyor?

İsrail'in gücü silah, para ve medya desteği ile açıklanabilir mi? Halkla ilişkiler ve tanıtım dünyanın önemli isimlerinden olan Ali Saydam'a göre İsrail, sıkı bir PR çalışmasıyla gücüne güç katıyor. Saydam, bugünkü yazısında İsrail'e iletişimci gözüyle böyle baktı:

İSRAİL USÜLÜ ALGILAMA YÖNETİMİ

"İsrail, Birleşmiş Milletler paylaşım planı uyarınca Ortadoğu'da köprübaşını tuttuğu kırklı yıllardan bu yana, Filistin'in yüzölçümünü gıdım gıdım azaltarak zaman içinde bölgesel gücünü sadece savaş politikalarıyla mı dünyaya kabul ettirmiştir dersiniz?

Hayır! Edebiyattan sinemaya, eğlenceden kültüre, oradan medya devlerine 'Özgürlük!' diye diye nasıl bir 'İsrail Usulü Algılama Yönetimi' modeli oluşturulduğunu bilmeyenimiz var mıdır? Leon Uris'in romanından Otto Preminger tarafından sinemaya uyarlanan Exodüs, ardından Steven Spielberg'in Schindler'in Listesi başta olmak üzere İsrail'in saldırgan politikalarını mübah gösteren, sempatik kılmaya çalışan yüzlerce film arasından en azından yirmi tane filmi ben seyretmişimdir. Hepsinin ortak yanı, Tanrı tarafından 'seçilmiş' bir ulusun asırlar boyu gördüğü zulme karşı her türlü hakkının her türlü yöntemle savunulması gerektiği mesajıdır.

Böyle bir iletişim atağından dolayı Yahudi alemi suçlanabilir mi? Asla! Suçlanması gereken kendini ifade etmekte aciz kalan, üstüne üstlük gerçekliği ifade etmenin yöntemlerine yani PR'a da burun kıvıranlardır. Yani hem kel hem fodul durumunda olanlardır.

Görüntüler dünyasını bir illüzyonist becerisiyle yönetenlerin Ortadoğu'da neler yaptığını bilen biz Müslüman kulların, içimizdeki CHP, MHP, BDP muhalefet odaklarıyla birlikte 'Biz PR Yapmayız Korosu'nda vicdanlarımızı yelpazelerken Gazzeliler can veriyorsa, şu 'Halkla İlişkiler' dedikleri ne menem bir şeydir diye merak da mı etmeyiz? Evet etmeyiz. Çünkü bilmediklerimiz üzerine ahkâm kesmekte üzerimize yoktur. Küresel medyanın büyük kuşatmasına yerden toplayabildiğimiz taşları atarak yanıt verebileceğimizi sanma safdilliğinde de üzerimize yoktur."